Transplantul se poate face și de la persoane aflate în moarte circulatorie. Discuţii în comisiile Ministerului Sănătății pentru modificarea legislației

Transplantul de organe se poate face și de la alți donatori decât cei care ajung în moarte clinică: este vorba despre cazurile de moarte circulatorie, atunci când sângele nu mai ajunge în organism. Dar, în România trebuie schimbată legislația pentru a face posibil acest lucru. În plus, cadrele medicale au nevoie de pregătire specială. Avantajul este că vor exista mai mulți donatori și astfel vor fi salvate mai multe vieți.

Prelevarea de la o persoană aflată în moarte circulatorie este mai dificilă decât în cazul morții cerebrale. Diferența o face timpul mult mai scurt pe care îl au medicii la dispoziție, pentru că totul trebuie să se întâmple în momentul în care inima nu mai pompează sânge, iar circulaţia sanguină este oprită complet.

Prof.dr. Irinel Popescu, preşedinte de onoare Romtransplant: Timpul până la care se începe perfuzarea organelor nu trebuie să depăşească 5 minute. Perfuzia începe în UPU şi atunci când este dus la sală donatorul organele deja sunt perfuzate. Acest tip de ischemie caldă, dacă se prelungește peste 5 minute, face organele inutilizabile.

Noile tehici de perfuzare le permit medicilor să recolteze toate organele, la fel ca în cazul celor aflați în moarte cerebrală.

Pentru a folosi acest tip de prelevare este nevoie de modificarea legislației. Discuţiile în comisiile Ministerului Sănătății au început deja.

Prof. Gabriel Oniscu, preşedintele Societăţii Europene pentru Transplant de Organe: Persoana este declarată moartă după o perioadă de no touch, între 5 şi 20 de minute şi din punctul ăsta de vedere e mai uşor de acceptat pentru familie, pentru că nu există puls, nu există circulaţie şi atunci e mult mai ușor. Din punct de vedere tehnic e aceeaşi procedură. Singurul lucru diferit este timpul și modul în care se prezervează organele. La moarte circulatorie timpii sunt mult mai scurți. Dar sunt anumite tehnici, cu mașini de perfuzie care ne permit să preveram funcțiile organului pe o perioadă mai îndelungată.

Noua procedură va duce la creșterea numărului de donatori și, implicit, a numărului de vieți salvate.

În acest moment, de exemplu, 65 de persoane au nevoie în țară noastră de transplant cardiac. Medicii consideră că situația e mult mai gravă.

Prof. dr. Horațiu Moldovan, preşedintele Societăţii Romtransplant: Există o diferență între numărul de receptori reali şi numărul de receptori potențiali. Ce vreau să spun – nevoia este mult mai mare decât operațiile care se pot face, pentru că a necesita aceste operații înseamnă a diagnostica.

Olanda, Marea Britanie, Italia şi Spania sunt ţările din Uniunea Europeană unde se folosește prelevarea de la persoane aflate în moarte circulatorie.

The post Transplantul se poate face și de la persoane aflate în moarte circulatorie. Discuţii în comisiile Ministerului Sănătății pentru modificarea legislației appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *