Un bebeluș de opt luni va putea auzi datorită unei operații de implant cohlear

Un bebeluș de opt luni va putea auzi datorită unei operații de implant cohlear

O nouă premieră medicală în România dă speranţă părinților care au copii deficienți de auz. Medicii de la Spitalul Marie Curie din București au montat un dispozitiv cohlear unui bebeluș de 8 luni, redându-i astfel auzul și o șansă la o viaţă normală.

E cel mai tânăr pacient din România care a primit un astfel de implant. Dar performanța medicală nu ar fi fost posibilă dacă părinții nu reușeau să plătească singuri operația. Lista de așteptare e lungă, iar fondurile, insuficiente.

Părinții lui Rareș au aflat la scurt timp după naștere că bebelușul lor nu aude cu ambele urechi. Dar au aflat că există și o soluție: implantul cohlear. Un mic dispozitiv montat în urechea internă, legat de un procesor implantat în osul de lângă pavilionul urechii, care captează sunetele. În mod normal, vârsta la care se face operația e de minimum 9 luni.

Elena Toader, mama lui Rareș: Domnul profesor, când l-a văzut că este mai durduliu și că totul e în regulă, ne-a zis că putem să facem operația.

Aparatul permite copiilor afectați de surditate să audă, dar e scump. Iar fondurile de la stat nu acoperă nici pe departe lista de așteptare. Rareș era pe locul 16, iar asta, au spus medicii, ar fi putut însemna încă un an de așteptare. Și orice întârziere scade șansele ca micul pacient să audă corect.

Elena Toader, mama lui Rareș:  Eram doi părinți disperați, era primul nostru copil, cel mai așteptat copil. Am zis că trebuie să facem ceva ca el să fie un copil normal, am început să ne interesăm, primul nostru gând a fost să facem un împrumut la bancă. Vorbind prin prieteni am reușit să ajungem la cineva care să ne ajute.

O oră și jumătate a durat operația care i-a schimbat viața lui Rareș: dintr-un copil cu deficiențe, într-unul cu o viață absolut normală, conform TVRInfo.

Rareș va avea nevoie de operație și pentru cealaltă ureche și va purta aparatul auditiv toată viața. E cel mai tânăr pacient care a primit un implant cohlear, dar e unul dintre zecile de copii care așteaptă această operație atât de importantă.

Dan Cristian Gheorghe, medic specialist pediatru: Noi aici avem un program larg de implantare cohleară, întrucât copiii au nevoie, pentru o dezvoltare normală și o încadrare la școala normală, să audă. Programul nostru de implantare cohleară a început acum 15 ani și pentru că suntem așa de cunoscuți avem o listă de așteptare pentru acești copii care depășește o sută de pacienți.

Copiii cu deficiențe de auz sunt depistați prin teste de screening, iar dacă diagnosticul de hipoacuzie se confirmă, sunt adăugați pe lista de așteptare. Anul trecut, echipa de la Marie Curie a primit 50 de implanturi decontate de CNAS. Un implant cohlear costă în jur de 95.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *