„Tatuajele sunt periculoase și cresc riscul de cancer de sânge” este avertismentul cercetătorilor suedezi.
Potrivit unui studiu recent desfășurat în Suedia, 21% dintre persoanele tatuate au un risc mai mare de a dezvolta limfom, mai ales în primii 2 ani după realizarea tatuajului, indiferent de mărimea acestuia. De vină ar fi cerneala pentru tatuaje, care conține diverși pigmenți și substanțe chimice, unele dintre aceste fiind cancerigene.
De exemplu, pigmenții AZO din cerneala roșie și hidro-carburile aromatice din cerneala neagră au fost asociate un risc crescut de cancer.
Alte substanțe posibil dăunătoare din cerneala de tatuaj sunt Bariu, Cupru, Plumb, Mercur sau coloranții vegetali. În Europa, 2 tipuri de cerneală, verde și albastru, utilizate în mod obișnuit au fost interzise din ianuarie 2022. Autoritățile europene de reglementare au declarat că acestea conțin substanțe chimice periculoase.
Oricât de mic ar fi riscul, nu putem să nu întrebăm dacă merită.
Tatuajele sunt la modă și mulți tineri își fac tatuaje pentru că li se pare cool, influențați de anturaj sau pentru a marca un eveniment special din viața lor.
De altfel 12% dintre cetăţenii UE au tatuaje.
Tratamentul pentru limfom poate include radioterapie, chimioterapie și terapie țintită. Un tratament chinuitor, care se întinde pe luni bune şi care nu garantează vindecarea.
The post Studiu: Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge. Cauza, prezența unor pigmenţi şi substanțe chimice dăunătoare în cerneala folosită appeared first on tvrinfo.ro.