Consilieri de top ai lui Trump au propus un plan prin care SUA să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei, dacă nu acceptă negocieri de pace

Curtea Supremă a SUA judecă imunitatea lui Donald Trump

Doi consilieri de top ai fostului președinte american Donald Trump au propus un plan prin care ar înceta ajutorul militar acordat Ucrainei dacă aceasta nu acceptă să poarte negocieri de pace cu Rusia, a relatat Reuters, citându-i pe consilieri, generalul în rezervă Keith Kellogg și Fred Fleitz, potrivit The Kyiv Independent.

Trump, care este prezumtivul candidat republican la președinție, a sugerat în mod repetat că va pune capăt războiului în termen de 24 de ore dacă va fi ales, dar până acum s-a abținut de la a detalia detaliile planului său.

Kellogg și Fleitz, care au făcut parte anterior din Consiliul Național de Securitate în cadrul administrației Trump, au declarat că încetarea focului propusă ar îngheța liniile frontului în poziția lor actuală.

În același timp, Kellogg a declarat că planul ar implica avertismente suplimentare adresate Rusiei cu privire la faptul că SUA își vor spori sprijinul militar acordat Ucrainei în cazul în care aceasta va refuza termenii încetării focului.

Reacție pozitivă din partea lui Donald Trump

Fleitz a declarat că Trump a reacționat pozitiv la plan, dar a adăugat: „Nu susțin că a fost de acord cu el sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din el”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, Steven Cheung, a subliniat că numai declarațiile lui Trump sau ale campaniei ar trebui luate drept poziții politice oficiale.

Multe dintre detaliile planului au fost publicate într-un document de politică publicat de America First Policy Institute, afiliat lui Trump, în aprilie. Unul dintre elementele documentului era că aderarea Ucrainei la NATO ar fi scoasă din discuție pentru „o perioadă extinsă în schimbul unui acord de pace cuprinzător și verificabil cu garanții de securitate”.

Președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au respins ideea unei astfel de încetări a focului care ar consolida câștigurile Rusiei pe câmpul de luptă.

Și vor exista multe astfel de condiții, în funcție de cât de puternic (președintele rus Vladimir Putin) este în acel moment. Prin urmare, o încetare a focului este o capcană„, a declarat Zelenski la începutul lunii iunie.

Putin și-a prezentat recent în mod explicit propriile condiții de încetare a focului, care includ retragerea completă a Ucrainei din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie și renunțarea la orice viitoare ambiții NATO. Un astfel de plan ar implica cedarea de către Ucraina a unor părți semnificative din teritoriul său pe care îl controlează în prezent.

Declaraţia finală de la summitul privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 dintre cele 93 de ţări participante

Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene, citată de dpa.

Documentul elaborat de Kellogg și Fleitz a făcut, de asemenea, referire în mod repetat la teoria nefondată conform căreia extinderea NATO a declanșat invazia la scară largă a Rusiei, pe care Trump a menționat-o și într-un interviu acordat la începutul lunii iunie.

Kellogg și Fleitz au reiterat, de asemenea, un alt argument greșit interpretat al lui Trump, în care acesta a susținut că președintele Joe Biden a spus: „Ucraina va intra în NATO” în perioada premergătoare invaziei la scară largă. Trump a susținut că acesta a învrăjbit în mod inutil Rusia.

„Abordarea lui Biden a ignorat teama lui Putin de apropierea Ucrainei de Occident și de aderarea la NATO”, au scris Kellog și Fleitz.

Kellogg și Fleitz au recunoscut că „Biden și înalții săi oficiali nu au cerut niciodată în mod explicit ca Ucraina să adere la NATO”, dar au afirmat că „au fluturat aderarea la NATO în fața Ucrainei și au spus în mod repetat că această decizie aparține Ucrainei”.

Declarații similare au fost făcute și de oficiali din administrația Trump, cum ar fi afirmația fostului secretar de stat Mike Pompeo din ianuarie 2020 că „am menținut sprijinul pentru eforturile Ucrainei de a adera la NATO”.

„Nu vom accepta niciodată nimic mai puțin decât restaurarea deplină a controlului Ucrainei asupra teritoriului său suveran”, a adăugat Pompeo în același discurs.

Kellogg făcea parte din administrația Trump la acea vreme.

Trump amenință că va tăia ajutorul pentru Ucraina înainte de a prelua Casa Albă

Donald Trump amenință că va tăia ajutorul pentru Ucraina înainte de a prelua Casa Albă ca președinte ales. Trump a criticat vehement ajutorul american acordat Ucrainei, la un miting electoral în Detroit, pe 15 iunie, scrie The Kyiv Independent.

The post Consilieri de top ai lui Trump au propus un plan prin care SUA să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei, dacă nu acceptă negocieri de pace appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *