Cercetătorii monitorizează modul cum AI poate influența alegerile

Cercetătorii monitorizează modul cum AI poate influența alegerile

Specialiștii avertizează că, odată cu evoluția noilor tehnologii, alegerile electorale vor întâmpina noi provocări. Se dau bătălii politice dure în toată lumea, iar inteligența artificială poate fi o unealtă pentru campaniile de dezinformare și manipulare a publicului. Deși mai multe platforme digitale au dezvoltat metode noi pentru a semnala conținutul generat de inteligența artificială, acestea nu reușesc să stopeze noul fenomen. Experții consideră că tehnologia inteligenței artificiale trebuie guvernată de reguli.

Cercetătorii monitorizează îndeaproape modul în care inteligența artificială poate influența alegerile. Deși impactul direct al acesteia asupra rezultatelor a fost până acum unul limitat, experții avertizează că utilizarea abuzivă a inteligenței artificiale ar putea submina procesul democratic.

Într-un studiu recent, au fost analizate 112 alegeri naționale începând din ianuarie 2023 și au identificat interferențe în 19 cazuri.

Sandra Wachter, profesor de tehnologie şi reglementare la Universitatea Oxford: Algoritmii fac totul fără ca tu să ştii: te citesc, te învață, își dau seama ce îți place și ce nu îți place, pentru ce ai vota, când cumperi lucruri și când nu cumperi lucruri. Îți adaptează lumea digitală, fără că tu să îți dai seama. Crezi că aceasta este realitatea pentru toată lumea, dar, de fapt, tu te afli într-o bulă creată de niște filtre. Informațiile se răspândesc foarte repede, sunt foarte, foarte convingătoare. Nici măcar nu ești conștient că ești influențat. Toate aceste lucruri creează condițiile perfecte pentru cineva care încearcă să influenţeze alegerile, de exemplu.

Experții avertizează că am putea observa o creștere a deepfake-urilor generate în scopul influențării opiniei publice sau pentru a incita spiritele înaintea votului. Tehnologia deepfake, care a avansat semnificativ, poate replica digital o variantă foarte realistă a unei persoane, conform TVRInfo.

Rich Turner, preşedintele Emea, Cyberark: Pentru a crea un deepfake al vocii mele, am citit pur și simplu un fragment dintr-un articol de ziar. În cazul meu, l-am salvat pe Teams, dar cineva ar fi putut înregistra o convorbire telefonică sau ar fi putut prelua vocea mea dintr-un interviu online. Apoi, rulând înregistrarea printr-un instrument AI de generare a deepfake-urilor, în doar câteva momente, au obținut un deepfake destul de credibil al vocii mele. La fel de ușor, ar fi putut genera și un video.

Pentru că în momentul de față nu există mecanisme de reglementare sau validare a conținutului real, marii giganți de pe piața digitală s-au angajat să lupte împotriva conținutului creat de inteligența artificială. Iar alegerile din Marea Britanie și Statele Unite vor oferi informații cu privire la interferența inteligenței artificiale în procesul democratic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *