Investiții majore în infrastructură: Proiecte de 20 miliarde euro până în 2036

Ion Crăciunescu, CEO și fondator al IBB-HIB România, a declarat că valoarea totală a proiectelor în execuție și planificate până în 2036 este de 20 miliarde euro. Cel mai valoros proiect, aflat acum în stadiul de licitație, este extinderea rețelei de metrou Magistrala 4, Gara de Nord – Gara Progresul, potrivit unei analize ZF, citată de Mediafax.

Infrastructură, spitale, clădiri pentru instituţii publice de învăţământ, do­ta­rea cu energie termică a oraşelor reprezintă numai câteva dintre cele mai mari douăzeci de contracte de achi­ziţii publice aflate în acest moment în stadiul de licitaţie pe platforma SEAP – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. În total, este vorba despre circa 650 de proiecte publicate în SEAP de la începutul anului până acum, proiecte a căror valoare cumulată ajunge la 67,6 miliarde de lei (peste 13 mld. euro).

Printre beneficiarii celor mai valoroase proiecte se numără Compania Naţională de Căi Ferate (CFR), Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Agenţia Naţională pentru Dez­vol­tarea Infrastructurii în Sănătate, Compa­nia Naţională Administraţia Canalelor Navi­ga­bile SA Constanţa, Politehnica Bucureşti şi administraţii locale precum cea din Râm­nicu Vâlcea. Prin aceste autorităţi şi instituţii, statul şi-a propus planuri măreţe, precum ridicarea unor spitale regionale, reabilitarea liniilor de cale ferată şi a mai multor canale navigabile pe Dunăre, construirea unui bloc energetic de 850 MW pe gaz natural la Işalniţa, în judeţul Dolj şi multe altele.

De departe însă, cel mai valoros proiect aflat acum în stadiul de licitaţie este pentru extinderea reţelei de metrou Magistrala 4, Gara de Nord – Gara Progresul, o linie cu 14 staţii care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 şi 5, precum şi al comunei Jilava din jude­ţul Ilfov, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Primăriei Sectorului 4, beneficiarul proiectului. Investiţia în aceste lucrări se ridică la 11,4 miliarde de lei.

Alte proiecte care se regăsesc printre cele peste 600 aflate acum în licitaţie publică pentru identificarea executanţilor vizează o policlinică de cardiologie şi oncologie în Constanţa (investiţie de 247 mil. lei), extinderea reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare pe străzile din sectorul 3 din Capitală (121 mil. lei), un laborator de radioterapie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti (64 mil. lei) şi multe altele.

Toate aceste contracte sunt mană cereas­că în principal pentru companiile de con­struc­ţii, care pot pune mâna astfel pe lucrări importante, valoroase, ce le pot asigura veniturile pentru anii următori.

„Aceste proiecte sunt în licitare acum, în această perioadă. Pe lângă ele, mai sunt une­le în execuţie, care s-au licitat în urmă cu un an, doi, trei, dar şi altele care acum se pre­gă­tesc pentru a fi publicate în SEAP sau altele care încă sunt în studii de fezabilitate. Multe altele încă nici nu au fost abordate. În opinia mea, în perioada 2024-2030 vor fi proiecte publice de cel puţin 120 de miliarde de euro şi private posibil de 50-60 de miliarde de euro“, spune Daniel Piţurlea, proprietarul companiei de construcţii Concelex.

Există însă în continuare rezerve din acest punct de vedere, companiile invocând în continuare întârzierile statului în plata facturilor.

„Din păcate, trendul de la finalul anului 2023 continuă şi în 2024: beneficiarii au dificultăţi de finanţare, prin urmare întârzie plăţile, forţa de muncă este scăzută din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ, iar birocraţia excesivă epuizează capacitatea de execuţie şi eficienţa proiectelor“, spunea recent Cristian Erbaşu, proprietarul compa­niei Construcţii Erbaşu, care are în acest moment în lucru 125 de proiecte. Pentru următorii patru ani, valoarea contractelor în lucru se ridică la 2 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *