Ziua celor o mie de fete secuience, sărbătoarea cântecului, portului și dansului popular

Muzică, dans, rugăciuni și porturi populare. O combinație care se îmbină perfect de ziua celor o mie de fete secuience. O sărbătoare care celebrează tradițiile și costumele vechi de sute de ani. Fete şi flăcăi îmbrăcaţi în costume tradiţionale defilează în centrul oraşului Miercurea Ciuc. Apoi se împletesc în dansuri și jocuri populare.

La sfârșitul anilor 1920, multe fete din secuime, recunoscute ca bune gospodine, plecau la muncă în marile orașe din țară și chiar peste hotare. Totul din cauza sărăciei.

Feciorii nu mai aveau cu cine să se însoare şi exista riscul să îşi piardă portul şi tradiţiile populare. Femeile sunt cele care pot să ducă mai departe valorile comunităţii, așa că s-a hotărât ca în fiecare zi de sâmbătă din luna iulie, fetele să revină acasă pentru a se întâlni cu pretendenţii și a-și întemeia o familie.

Fuleki Zoltan directorul adjunct al Ansamblului Secuiesc Harghita: Continuam o tradiție din 31, este o tradiție sărbătoarea rugăciunii, a dansului, a portului popular a fetelor secuience .

Korodi Attila, primarul oraşului Miercurea Ciuc: Mesajul e că e o sărbătoare a tineretului, a celor care an de an se întâlnesc de ziua celor 1000 de secuince să sărbătorească tradițiile, dar și viitorul.

Ziua celor o mie de fete secuience a fost organizată pentru prima dată în 1931 de etnograful maghiar Domokos Pal Peter. Interzisă de regimul comunist, tradiția a fost reînviată în 1990 și are loc în șaua care leagă cele două coline ale Şumuleului.

The post Ziua celor o mie de fete secuience, sărbătoarea cântecului, portului și dansului popular appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *