Sute de turiști au degusat brânzeturi tradiționale și lapte proaspăt muls la festivalul „Măsura laptelui” din satul brașovean Șirnea

Festival pastoral cu origini străvechi în pitorescul sat brașovean Șirnea. Sute de turiști s-au adunat să deguste brânzeturi tradiționale și lapte proaspăt muls la festivalul „Măsura laptelui” o veche tradiție locală transformată în sărbătoare în urmă cu mai bine de 5 decenii.

„Măsura laptelui”, un obicei practicat din străbuni la stânile din ţinuturile brașovene, se face la 21 de zile de la urcarea animalelor în munte pentru a vedea cât poate produce fiecare. Pe baza acestei măsurători, ciobanii ştiu ce cantitate de brânză vor primi proprietarii în octombrie, la întoarcerea turmelor acasă.

Curioși, mulți turiști au asistat pentru prima dată în viață la mulsul văcuţelor, iar apoi au gustat din laptele proaspăt. Doritorii au putut să guste și să ducă acasă și alte produse lactate sau preparate din carne, pregătite folosind rețete tradiționale.

Ciobanii spun că produsele au un gust mai bun, deoarece animalele au parte de hrană specială pe păşunile alpine.

Gurmanzii s-au bucurat și de bucate ciobănești gătite pe loc, la ceaun, pe foc de lemne.

Șirnea a fost declarat sat turistic încă din 1968. Situat la 1.360 de metri altitudine, între Masivul Piatra Craiului și Masivul Bucegi, a atras de la început mii de turiști din țară și de peste hotare, datorită peisajului unic, aerului curat, și gastronomiei tradiționale.

The post Sute de turiști au degusat brânzeturi tradiționale și lapte proaspăt muls la festivalul „Măsura laptelui” din satul brașovean Șirnea appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *