Povara comunităților din zonele transformate în destinații populare. Ce se întâmplă când casa ta devine atracție turistică

Ne place să călătorim, ne place să întâlnim oameni noi și culturi diferite, dar astăzi turismul, deși aduce beneficii economice semnificative și dezvoltă infrastructura locală, poate deveni o povară greu de suportat pentru comunitățile locale.

Mii de persoane au protestat recent la Barcelona împotriva supraturismului din capitala Cataloniei, un loc care atrage anual milioane de vizitatori.

Aceasta este doar una dintre multele nemulțumiri care cresc în întreaga Șpanie, țară aflată pe locul doi în topul mondial al destinațiilor turistice.

În timp ce industria ospitalității și comerțul local profită din plin de banii turiștilor, locuitorii resimt presiunea creșterii prețurilor și aglomerația, ajungând adesea la capătul puterilor. Această dublă față a turismului evidențiază necesitatea unui echilibru între beneficiile economice și calitatea vieții rezidenților.

Care sunt de fapt problemele?

Manifestanții din Barcelona au denunțat în special efectul turismului excesiv asupra prețului locuințelor. Chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, conform primăriei din Barcelona. Această creștere face că locuințele să devină inaccesibile pentru localnici, afectând în același timp afacerile locale, mediul și condițiile de muncă ale angajaților locali. Unii spun că mici afaceriști nu mai fac față să plătească lună de lună chiriile și trag obloanele.

Anul trecut, Barcelona a fost vizitată de peste 12 milioane de turiști, conform municipalității. În încercarea de a facilita accesul localnicilor la locuințe cu prețuri pentru toate buzunarele, primăria a anunțat recent că dorește să pună capăt închirierii apartamentelor pentru turiști până în 2029.

Această măsură ar putea reprezenta un pas important în restabilirea echilibrului dintre turism și viața localnicilor. Din Insulele Baleare şi până în Canare, trecând prin marile oraşe turistice ale Andaluziei, aşa cum este Malaga, mişcările ostile supraturismului s-au multiplicat în Spania.

Regiunea cea mai vizitată este Catalonia, cu peste 18 milioane de turişti, urmată de Insulele Baleare cu 14,4 milioane şi de Insulele Canare cu 13,9 milioane.

Aceste destinații sunt cele mai afectate de fluxurile masive de turiști, care generează atât beneficii economice, cât și provocări majore pentru rezidenți. Protestele ne arată nevoia urgentă de reglementare și gestionare sustenabilă a turismului pentru a proteja calitatea vieții localnicilor, dar și mediul înconjurător.

Dar întrebarea care vă fi pusă mai departe este următoarea: poate Spania să reducă turismul, adică sectorul care reprezintă 12,8% din PIB şi reuneşte 12,6% din locurile de muncă!?

În întreaga lume, protestele împotriva supraturismului s-au intensificat în ultimii ani, în destinații populare precum Veneția, Amsterdam și Bali, unde localnicii cer reglementarea strictă a fluxului de turiști pentru a proteja localnicii.

The post Povara comunităților din zonele transformate în destinații populare. Ce se întâmplă când casa ta devine atracție turistică appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *