Marine Le Pen împotriva lui Jordan Bardella? Următoarea luptă pentru putere în Franța

O rivalitate emergentă ar putea distruge „biletul câștigător” al extremei drepte franceze, scrie POLITICO.

Pregătiți-vă pentru războaiele de succesiune, ediția extremei drepte franceze.

Marine Le Pen și protejatul ei în vârstă de 28 de ani, Jordan Bardella, au avut un șoc duminică în turul al doilea al alegerilor parlamentare franceze. Partidului lor de extremă dreapta, Adunarea Națională (AN), ar urma să aibă între 120 și 150 de deputați, în urma coaliției președintelui francez Emmanuel Macron și a primilor clasați din alianța de stânga.

În timp ce partidul digeră un rezultat dezamăgitor în alegerile legislative de duminică, sun așteptate acuzații, reproșuri și – dacă trecutul ne poate fi ghid – chiar și expulzarea înalților oficiali responsabili de acest rezultat.

În timp ce oficialii AN privesc cu teamă următoarea mare provocare a partidului, cursa pentru palatul prezidențial Elysée în 2027, o rivalitate emergentă între elev și maestru ar putea deveni una care să distrugă unul dintre cele mai de succes parteneriate politice din istoria postbelică a Franței.

Miza este cine va conduce forțele naționaliste de dreapta din Franța în lupta pentru președinția țării peste trei ani – sau chiar mai devreme, dacă Macron face pasul improbabil de a părăsi puterea înainte de sfârșitul mandatului său.

Deși cei doi au avut grijă să arate unitate în public, tinerețea lui Bardella, popularitatea sa mai mare în rândul bazei partidului și independența sa tot mai mare în materie de politică sunt amenințări implicite la adresa autorității morale a lui Le Pen asupra AN. Vorbind cu jurnaliștii în ianuarie, Le Pen a recunoscut calitățile lui Bardella, subliniind că „i-a acordat o șansă”.

În ceea ce îl privește pe Bardella, acesta a declarat în repetate rânduri că Le Pen este „candidatul natural” pentru președinție și că el nu va fi „Emmanuel Macron al lui Marine Le Pen” – referindu-se la modul în care președintele Macron s-a întors împotriva propriului său binefăcător, președintele de atunci François Hollande, înainte de a se îndrepta spre președinție în 2017.

Întrebat despre o posibilă scindare, Jean-Lin Lacapelle, un aliat al lui Le Pen, a declarat:  „Este exclus. Adevărul este că împreună sunt un bilet câștigător”.

Cu toate acestea, în conversații private cu POLITICO, actuali și foști membri ai partidului, precum și aliați ai ambilor lideri de extremă-dreapta nu au fost atât de siguri, subliniind că brandul politic al lui Bardella are o detentă mai largă decât cel al lui Le Pen.

„Unii francezi cred că Jordan Bardella are șanse mai mari de a câștiga [alegerile prezidențiale] decât Marine Le Pen”, a declarat un deputat din AN sub condiția anonimatului. „Poate că nu suntem suficient de atenți [față de perspectiva unei rivalități]. Există un pericol. Trebuie să fim atenți”.

Adevărata întrebare, au spus mai multe persoane din interior, este dacă Bardella va aștepta cu grație până când Le Pen va face o a patra încercare la cucerirea președinției sau dacă va încerca să grăbească lucrurile prin organizarea unei „lovituri de stat” în partid sau prin ruperea de AN pentru a-și forma propriul partid, așa cum a făcut Macron după ce s-a despărțit de socialistul Hollande în 2016.

„Nu cred că va exista o lovitură de stat înainte de 2027, dar după aceea, cine știe?”, a declarat un aliat conservator care a adăugat că Bardella a fost un „brand mai eficient, care nu are numele Le Pen și nu poartă moștenirea ultrajelor ei”.

Le Pen și Bardella, un „bilet câștigător”

Nu există nicio îndoială că Le Pen i-a oferit lui Bardella startul în politică, dar ucenicul și-a depășit rapid profesorul.

După ce s-a alăturat partidului, numit atunci Frontul Național, la 17 ani în 2012, a urcat rapid în rândurile acestuia pentru a conduce lista electorală la alegerile pentru Parlamentul European din 2019, la vârsta de 23 de ani (partidul a obținut 23,3% din voturi, învingând alianța centristă a lui Macron).

Bardella a fost apoi numit președinte interimar al partidului în timpul alegerilor prezidențiale din Franța din 2022 și a devenit liderul său oficial câteva luni mai târziu. La momentul respectiv, Bardella, conștient de necesitatea de a da dovadă de loialitate într-un partid care fusese condus anterior doar de Le Pens, și-a atribuit succesul unei relații „singulare de încredere inestimabilă” cu mentorul său.

De atunci, Le Pen și Bardella s-au prezentat ca un „bilet” care se confruntă cu establishment-ul politic înrădăcinat al Franței. Datorită statutului său de urmașă a dinastiei Le Pen – a moștenit conducerea partidului de la tatăl său, Jean-Marie, în 2011 – ea reprezintă schimbarea în cadrul continuității și o legătură organică cu istoria partidului.

Cu toate acestea, acest punct forte este și punctul ei slab: numele lui Le Pen este legat în mod indelebil de scandalurile antisemite și rasiste ale tatălui său, pe care ea l-a exclus din partid în 2015.

Aici intervine Bardella. Un outsider fără legături de sânge cu brand-ul Le Pen, prințul în ascensiune al extremei drepte se bucură de o mai mare tracțiune în rândul unor părți ale electoratului care, în mod tradițional, au refuzat să voteze AN. Le Pen însăși a spus acest lucru în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii din ianuarie 2024: „Jordan este popular în rândul categoriilor profesionale superioare și sunt încântată de acest lucru”.

Bardella contribuie, de asemenea, la lărgirea sferei de acțiune a partidului datorită trecutului său personal. Spre deosebire de burgheza Le Pen, care a crescut într-un conac donat tatălui său în micuța suburbie pariziană Saint-Cloud, Bardella și-a petrecut tinerețea în cartierul parizian turbulent Seine-Saint-Denis, alături de copiii imigranților și asimilând jargonul și referințele populare ale tinerilor francezi.

Împreună, ei triangulează două elemente demografice esențiale. Le Pen atrage susținătorii tradiționali ai AN și alegătorii din nordul dezindustrializat al țării, atrași de naționalismul său de tip „protejăm pe cei slabi”, în timp ce Bardella câștigă votanți neofiți, bărbați tineri și categorii socio-economice superioare.

„Sunt indispensabili unul pentru celălalt și se completează reciproc”, a adăugat Lacapelle, subliniind cât de bine a performat acest duo la alegerile pentru Parlamentul European din 2024, când partidul a obținut o treime din voturi, mai mult decât dublul celui mai apropiat rival.

Dar alții subliniază că ideea de a candida pe un „bilet” – adică de a prezenta două sau mai multe nume de candidați – este extrem de neobișnuită în campaniile prezidențiale în care, în mod tradițional, un singur candidat se confruntă singur cu națiunea.

Într-adevăr, sistemul hipercentralizat de guvernare al Franței, descris frecvent ca o monarhie prezidențială, anulează efectiv ideea ca două personaje principale să împartă puterea într-un mod semnificativ.

În cel mai bun caz, unul preia președinția, unde se află cea mai mare parte a puterii, iar celălalt devine prim-ministrul acelei persoane, un rol de rang inferior, aproape servil.

Acest lucru înseamnă că, atunci când situația se agravează, chiar și aliații puternici sunt puși în situația de a deveni rivali.

Putin și extrema dreaptă franceză

Întrebarea cu care se confruntă extrema dreaptă este: cât timp va accepta Bardella să rămână vioara a doua a lui Le Pen? O serie de dezacorduri legate de chestiuni politice cheie – și anume, relația partidului cu Rusia – sugerează că jurămintele sale de loialitate nu sunt atât de ferme pe cât ar dori el să pară.

În februarie 2023, Bardella a declarat pentru ziarul l’Opinion că AN a dat dovadă de „naivitate colectivă față de ambițiile lui Vladimir Putin”.

Comentariul a șocat multe persoane dintr-un partid care își datorează parțial supraviețuirea financiară unui împrumut de 9 milioane de euro aprobat de Kremlin și ale cărui cadre i-au făcut favoruri lui Putin, lucrând ca observatori pentru validarea rezultatelor alegerilor din Rusia și din teritoriile din Ucraina controlate de Rusia.

Controversa nu a împiedicat-o pe Bardella să dubleze declarația un an mai târziu, spunând într-o conferință de presă că „declarațiile belicoase ale președintelui Putin reprezintă un pericol pentru securitatea noastră personală ca națiune”.

Le Pen, în schimb, a avut grijă să nu îl critice direct pe Putin. Întrebată despre realegerea președintelui rus la începutul acestui an, Le Pen a spus: „Trebuie să trăim cu asta.. Avem de-a face cu realitatea așa cum este ea și nu cum am vrea noi să fie”.

Cu patru zile înainte de alegerile parlamentare, Moscova a întors favoarea: „Poporul francez dorește o politică externă care să servească intereselor sale naționale și o ruptură de dictatul Washingtonului și Bruxellesului”, a scris ministrul său de externe pe platforma de social media X.

Și în ceea ce privește politica internă, Le Pen și Bardella au divergențe ocazionale – ca atunci când Bardella a criticat la începutul acestui an ideea de a impune prețuri minime pentru produsele agricole franceze. Propunerea prețului minim este o poziție veche a partidului, iar Le Pen și-a corectat rapid protejatul în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Drumul lui Jordan Bardella către președinție

În vreme ce atenția se îndreaptă spre alegerile prezidențiale, iar AN își linge rănile, unele persoane din dreapta politicii franceze sunt tranșante în privința lui Bardella.

„Cunosc o mulțime de oameni care spun că l-ar vota pe Jordan și nu pe Le Pen”, a declarat un consilier al partidului conservator Les Républicains. „Există un val de entuziasm, un trend Bardella. El reușește să-i facă pe oameni să se simtă relaxați în a-și oferi votul către AN”.

Acestea fiind spuse, același consilier a adăugat că Bardella „nu a putut să o mazilească. Brandul Le Pen este mai solid”.

Cu toate acestea, există un scenariu în care Bardella nu ar trebui să o înfrunte pe Le Pen: dacă sistemul juridic francez își face treaba.

Le Pen, împreună cu alți 27 de membri ai AN, va fi judecată pe 30 septembrie pentru acuzații de utilizare abuzivă a fondurilor de la Parlamentul European pentru a plăti activitățile de campanie – acuzații pe care le neagă. Dacă va fi găsită vinovată, Le Pen și-ar putea pierde dreptul de a candida la alegeri, ceea ce i-ar deschide o fereastră lui Bardella pentru a candida, necontestat, în 2027.

„Marine ar putea cădea în timpul procesului”, a declarat un fost consilier al AN, reflectând asupra șanselor lui Bardella de a candida singură. „Cred că, în adâncul sufletului, se pregătește pentru asta”.

The post Marine Le Pen împotriva lui Jordan Bardella? Următoarea luptă pentru putere în Franța appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *