12 luni cu recorduri de temperatură. Pământul a fost cu 1,64 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială. Avertisment privind drepturile fundamentale

Globul pământesc s-a copt timp de 12 luni consecutive la temperaturi cu peste 1,5 grade Celsius mai mari decât media de dinainte de era combustibililor fosili. Luna iunie a încheiat un ciclu de un an cu temperaturi record. Îngrijorarea oamenilor de știință este că astfel de anunțuri au început să fie precum scorurile sportive, trecute în obișnuința cotidiană, când de fapt trebuie să constituie semnale de alarmă pentru întreaga lume.

În cea mai aridă depresiune intramontană din California, Valea Morții, se vor înregistra până vineri până la 55 de grade Celsius. O fotografie cu termometrele electronice a devenit amintire de vacanță.

WIilliam Cadwallader, turist din Las Vegas: Câți oameni din lume pot spune că au fost în cel mai fierbinte loc din lume? Este aproape ca escaladarea Muntelui Everest. Câți oameni pot spune că au escaladat Everestul? Este vorba despre a fi acolo, în cel mai fierbinte loc din lume, în această zi și la această oră.

Și abia a trecut o săptămână din luna lui cuptor. Iunie a adus deja căldură extremă, mortală, în mai multe părți ale lumii. Din Arabia Saudită până în Grecia, Italia, India, Bangladesh.

Julien Nicolas, climatolog, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice: Așadar, aceasta este cea de-a 12-a lună consecutivă în care observăm o temperatură medie globală egală sau mai mare de 1,5 grade, pe baza datelor Copernicus.

Record de temperatură în iunie, avertisment privind drepturi fundamentale

Mai exact, timp de un an, Pământul a fost cu 1,64 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială. Temperaturile înregistrate între iulie 2023 și iunie 2024 au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată, potrivit oamenilor de știință.

Julien Nicolas, climatolog, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice: Iunie a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată. Continuă, așadar, o serie de recorduri de temperatură globală lunară, serie care a început în iunie 2023. Deci iunie 2024 este chiar mai cald decât iunie 2023, cu o marjă substanțială.

Și nu sunt simple statistici. Sunt încălcări ale dreptului la viață, avertizează oamenii de știință.

Friederike Otto, climatolog: Îngrijorarea mea este că aceste recorduri vor fi anunțate că la Jocurile Olimpice, fără a însemna de fapt că drepturile unei mari majorități a oamenilor care trăiesc pe această planetă sunt încălcate masiv. Pentru că aceste luni fierbinți înseamnă valuri de căldură mai mari. Înseamnă precipitații mult mai abundente, cu inundații devastatoare drept consecință, care încalcă dreptul la viață, dreptul la adăpost, dreptul la o cultură liberă și la o viață socială pentru foarte mulți oameni. Acesta este motivul pentru care ne preocupă schimbările climatice. Și de aceea aceste recorduri sunt atât de îngrijorătoare.

Cele mai recente date arată că este posibil ca 2024 să devanseze 2023 și să devină cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice.

The post 12 luni cu recorduri de temperatură. Pământul a fost cu 1,64 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială. Avertisment privind drepturile fundamentale appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *