Mizele Summitului NATO de la Washington: Noi modalităţi de sprijin pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse

Joe Biden este în faţa unei noi săptămâni de luptă pentru supravieţuirea sa politică, sub ochii Americii, dar şi ai aliaţilor SUA, aşteptaţi la Washington pentru un summit NATO. Înainte de a participa la summit, preşedintele Zelenski a semnat la Varşovia cu premierul polonez un acord bilateral în domeniul Securităţii. Reuniunea va marca 75 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice şi va avea în centru modalităţi de sprijin pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse. Jens Stoltenberg, aflat la ultimul summit NATO, a fost primit la Pentagon de secretarul american al Apărării.

Este al treilea summit NATO de la invadarea Ucrainei de către Rusia, după cele de la Madrid și Vilnius. Olanda a anunțat că va începe fără întârziere să furnizeze Ucrainei avioane de lupta F-16. Ministrul de Externe nu a spus însă cînd va ajunge în Ucraina primul din cele 24 de aparate promise.

În același timp, a anunțat că discută cu alți parteneri pentru o așa numită coaliție internațională în vederea livrării de sisteme Patriot. 

Noul ministru britanic al Apărării a promis Ucrainei mai multă artilerie, muniție și rachete. Iar înaintea summitului de la Washington, Kievul și Varșovia au semnat un acord bilateral în domeniul securității. Acesta se referă și la un plan prin care ”rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean”.

Sprijinul pentru Ucraina va fi un punct cheie la summitul NATO, unde va fi prezentat oficial și noul secretar general, Mark Rutte. 

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Vom conveni să colaborăm mai strâns cu forțele armate ucrainene, inclusiv la noul Centru comun de instruire și educație NATO-Ucraina din Polonia. De asemenea, vom lucra împreună pentru a construi industria de apărare a Ucrainei și a aprofunda cooperarea în domeniul inovației.

Ian Brezinski, fost adjunct al secretarului Apărării pentru Europa și Politica NATO: Summitul nu va fi unul festivist. Va fi un summit serios și asta din cauza contextului în care are loc. Gândiți-vă la războiul din Ucraina, unde rușii obţin mici câștiguri, la o eventuală escaladă a violenței în Orientul Mijlociu.

NATO va avea nevoie de 35-50 de brigăzi pentru pune în aplicare noile planuri de apărare concepute în cazul unui atac din partea Rusiei, a menționat o sursă militară pentru Reuters. Nu este clar de unde ar putea transfera aliații acești militari.

La reuniune va fi asumat un sprjin financiar pentru Ucraina pe termen mediu și lung și se vor lua decizii legate de apărarea antiaeriană.

The post Mizele Summitului NATO de la Washington: Noi modalităţi de sprijin pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *