Tentativa de asasinare a lui Donald Trump bagă frica în oasele liderilor europeni

Temerile legate de violența politică mocnesc și în Europa, scrie POLITICO.

În întreaga Europă, politicienii din toate taberele au urmărit atacul asupra lui Donald Trump de sâmbătă cu un sentiment de teamă.

Ceea ce mulți au văzut în acel incident a fost un pericol din ce în ce mai mare în propriile lor țări, reflectat direct asupra lor.

În timp ce continentul începea să înțeleagă cât de aproape a fost Trump de moarte, mesajul liderilor europeni a fost clar: dacă se poate întâmpla în America, se poate întâmpla și aici.

În Franța, liderul extremei drepte Marine Le Pen a declarat că tentativa de asasinat a fost un simbol al „violenței care subminează democrațiile noastre”, avertizând pe social media: „Franța nu este la adăpost de această violență”.

Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, a declarat că „peste tot în lume există limite care nu ar trebui să fie depășite niciodată”. Ea a adăugat: „Este un avertisment pentru toată lumea, indiferent de afilierea politică, pentru a reda demnitatea și onoarea politicii”.

Pentru mulți politicieni europeni, atacul asupra lui Trump nu a fost doar un avertisment față de ceea ce s-ar putea întâmpla, ci o reamintire a ceea ce s-a întâmplat deja pe un continent unde violența și asasinatele politice nu mai sunt neobișnuite.

În mai, premierul slovac Robert Fico a fost grav rănit după ce a fost împușcat de mai multe ori într-un atac aparent motivat politic.

Luna trecută, Mette Frederiksen, prim-ministrul danez, a încasat o lovitură de bici după ce a fost atacată de un bărbat în timp ce se plimba prin centrul orașului Copenhaga.

Germania a înregistrat, de asemenea, o serie de atacuri violente asupra politicienilor, inclusiv un atac asupra lui Matthias Ecke, unul dintre principalii candidați socialiști la alegerile pentru Parlamentul European, care a fost spitalizat după ce a fost atacat în timp ce lipea afișe electorale.

În ultimii opt ani, în Regatul Unit au fost uciși doi parlamentari în exercițiu. Deputata laburistă Jo Cox a fost ucisă în 2016 de un neonazist în timpul campaniei pentru referendumul UE, în timp ce deputatul conservator David Amess a fost înjunghiat mortal de un simpatizant al grupării Stat Islamic la o întâlnire cu alegătorii în 2021.

În urma alegerilor generale din Marea Britanie din această lună, uneori tensionate, și vorbind cu câteva ore înainte de atacul din weekend asupra lui Trump, președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, a dezvăluit că singurul lucru care îl ținea treaz noaptea era gândul că un alt deputat ar putea fi ucis.

Aseară, Hoyle a declarat că i-a scris lui Trump în semn de solidaritate, afirmând tranșant că „suntem în război” cu extremiștii care nu cred în democrație.

Anarhie în Regatul Unit

După cum dovedesc asasinatele britanice, nu doar candidații de extremă dreapta sunt supuși violenței și amenințărilor.

Alegerile generale au declanșat un val de intimidare a alegătorilor și a candidaților în Regatul Unit, în special parlamentarii laburiști în funcție și viitorii parlamentari plângându-se de comportamentul unor susținători ai candidaților independenți.

Candidații laburiști au vorbit în privat despre un val de furie legat de poziția partidului în conflictul Israel-Hamas, un val care depășește cu mult limita a ceea ce ei consideră a fi un comportament acceptabil.

Poliția investighează acum victoria electorală a lui Shockat Adam, un candidat independent pro-Gaza care l-a învins pe Jonathan Ashworth, un membru-cheie al cabinetului din umbră al lui Keir Starmer, pentru a deveni noul deputat pentru Leicester South.

Pliantele distribuite pe scară largă în circumscripție în timpul alegerilor sugerau că Ashworth este un „susținător al încetării focului” și al „genocidului”, iar fotografia sa a fost suprapusă peste imagini cu copii plângând și dărâmături; pliantele nu au fost atribuite niciunei campanii, o potențială încălcare a legii electorale. Adam a negat că ar fi responsabil.

Într-un incident separat, Ashworth a declarat pentru The Sunday Times că și-a luat fiica în vârstă de 10 ani cu el la o întâlnire și a abordat de un alegător care i-a spus „toată lumea te disprețuiește”.

Alte forțe de poliție investighează alte incidente în Regatul Unit.

Un candidat laburist, care a cerut anonimatul din motive de siguranță, a declarat pentru POLITICO că, în timpul campaniei, i-a fost teamă să-și aducă copiii în circumscripție din cauza nivelului de intimidare la care au fost supuși.

Viitorul deputat a spus că a fost sfătuit să nu călătorească singur nicăieri. Un insider care a lucrat la campania lor a declarat că candidatul lor a fost urmărit de susținătorii unui independent, care se aflau într-o dubă, în timp ce aceștia băteau la ușile din circumscripție.

„Vorbeam tot timpul cu poliția”, au spus ei.

Un al doilea candidat a declarat pentru POLITICO că întrunirile publice au fost deosebit de problematice din cauza a ceea ce ei au considerat a fi o lipsă de securitate adecvată, fapt care i-a determinat pe unii să renunțe pur și simplu la participare. Alții au spus că alegătorii au fost hărțuiți în afara secțiilor de votare.

Factorul Farage

Una dintre principalele ținte ale comportamentului abuziv și violent din Marea Britanie a fost Nigel Farage, veteranul Brexitului și liderul partidului insurgent Reform UK, care este apropiat de Trump.

Farage a avut de-a face în mod repetat cu obiecte aruncate asupra sa în timp ce făcea campanie în public și a avut nevoie de multă vreme de protecție permanentă.

Duminică, el a făcut o paralelă între propria sa experiență și atacul asupra lui Trump.

„Am văzut asta în politica britanică”, a declarat el pentru postul de televiziune de dreapta GB News. „Ceea ce vedem prin media mainstream și social media sunt milioane de oameni mânate de ură.”

Farage a adăugat că a fost atacat în public abia săptămâna trecută. „Ultima dată când cineva a aruncat cu o băutură în mine a fost miercurea trecută. În general, nu fac publice astfel de lucruri când mi se întâmplă.”

Riposta

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) din această săptămână de la Palatul Blenheim din sudul Angliei oferă liderilor europeni șansa de a lua atitudine împotriva violenței politice în urma tentativei de asasinat a lui Trump. Liderii a 47 de țări europene urmează să se reunească joi în Regatul Unit.

Keir Starmer, noul prim-ministru laburist al Marii Britanii, va fi gazda reuniunii, una dintre cele trei mese rotunde ale CPE fiind dedicată „apărării și securizării democrației”.

Săptămâna aceasta, guvernul său va spera să dea un exemplu, după ce Ministerul de Interne a lansat o analiză rapidă a campaniei electorale generale din Regatul Unit pentru a înțelege natura amenințării cu care s-au confruntat candidații și nivelul de protecție de care au beneficiat.

„Scenele rușinoase la care am asistat în unele zone în timpul acestei campanii electorale nu trebuie să se mai repete”, a declarat ministrul de interne al Regatului Unit, Yvette Cooper.

Unele națiuni europene au introdus deja noi legi pentru a proteja politicienii de amenințarea în creștere.

În Slovacia, legislatorii au adoptat luna trecută o nouă legislație în urma tentativei de asasinare a prim-ministrului Fico, interzicând adunările în apropierea locuințelor politicienilor sau a sediilor guvernului.

La începutul acestui an, guvernul britanic a anunțat cheltuieli suplimentare de 31 de milioane de lire sterline pentru securitatea parlamentarilor.

Însă pentru mulți politicieni de frunte amenințarea rămâne prea gravă.

Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV) olandez de extremă dreapta, care se află sub protecție permanentă de ani de zile din cauza amenințărilor cu moartea, a postat pe X: „Ceea ce s-a întâmplat în SUA se poate întâmpla și în Olanda. Nu subestimați asta.”

The post POLITICO: Tentativa de asasinare a lui Donald Trump bagă frica în oasele liderilor europeni appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *