Jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. România domină topul morții

Aproximativ 40% din cazurile noi de cancer în rândul adulților cu vârsta de peste 30 de ani și aproape jumătate din decese ar putea fi atribuite unor factori de risc prevenibili, conform unui studiu recent al Societății Americane de Cancer.

Studiul a identificat 18 factori de risc modificabili, inclusiv fumatul, excesul de greutate corporală, consumul de alcool, inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă și infecțiile precum HPV.

În mod special, fumatul s-a dovedit a fi principalul factor de risc, fiind responsabil pentru aproape 1 din 5 cazuri de cancer și pentru o treime din decesele cauzate de cancer.

Potrivit CNN.com, pe lângă fumat, excesul de greutate corporală a fost identificat ca al doilea cel mai mare contributor la cazurile de cancer, fiind asociat cu mai mult de o treime din decesele cauzate de cancerul de endometru, vezica biliară, esofag, ficat și rinichi.

Un aspect interesant al studiului este legătura dintre utilizarea medicamentelor pentru slăbit și diabet și reducerea riscului de cancer. Medicamente precum Ozempic și Wegovy au arătat o reducere semnificativă a riscului pentru anumite tipuri de cancer, subliniind rolul crucial al controlului greutății în prevenirea bolii.

Cifrele arată că peste 700.000 de cazuri noi de cancer sunt legate de factori de risc modificabili. Iar 262.000 de decese legate de factori prevenibili. Este vorba doar de Statele Unite.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la decesele din cauze prevenibile și tratabile, inclusiv cancerul. Rata de screening pentru cancerul de col uterin este una dintre cele mai scăzute din UE, cu consecințe grave asupra mortalității feminine. Situația este similară și în privința screeningului pentru cancerul colorectal. Cancerul pulmonar rămâne principalul tip de cancer la ambele sexe, fiind strâns legat de prevalența ridicată a fumatului în România. Cancerul de sân este principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, cu o rată de diagnosticare în stadii avansate semnificativ mai mare decât în țările europene dezvoltate.

În concluzie, mesajul experților este clar: factorii de risc modificabili joacă un rol crucial în prevenirea cancerului. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate face o diferență semnificativă, indiferent de vârstă. „Niciodată nu este prea târziu pentru a face aceste schimbări,” a adăugat dr. Plescia. „Îndreptarea comportamentelor de sănătate mai târziu în viață poate face o diferență profundă.

The post Jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite, potrivit unui studiu appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *