OMS trimite peste 1 milion de vaccinuri contra poliomielitei în Gaza

Gaza

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri că va trimite peste 1 milion de vaccinuri împotriva poliomielitei în Fâşia Gaza, după ce o tulpină a virusului a fost detectată în probele de apă reziduală, relatează AFP.

„OMS trimite peste un milion de vaccinuri antipoliomielitice (…) care vor fi administrate în următoarele săptămâni” în Gaza, care se confruntă cu o gravă criză sanitară după zece luni de război între Hamas şi armata israeliană, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

„Detectarea poliomielitei în apele reziduale din Gaza este un semn grăitor că virusul a circulat în comunitate, punând în pericol copiii nevaccinaţi”, a adăugat el.

La 30 iulie, Ministerul Sănătăţii al conducerii mişcării islamiste palestiniene Hamas pentru Fâşia Gaza a declarat teritoriul palestinian „zonă epidemică de poliomielită”, acuzând armata israeliană pentru distrugerea instituţiilor sanitare din regiune, ceea ce, potrivit instituţiei, a condus la reapariţia virusului.

Tulpina CPV2 a virusului a fost detectată în probe de apă reziduală prelevate în regiunea Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza şi în guvernoratele centrale ale teritoriului palestinian, a precizat ministerul într-un comunicat.

O ameninţare extinsă de aproximativ patruzeci de ani, poliomielita – care poate provoca paralizii ireversibile în câteva ore – a dispărut în mare măsură în întreaga lume datorită vaccinurilor.

Însă, există o altă formă de poliovirus care se poate răspândi: poliovirusul care a suferit mutaţii din sursa conţinută iniţial în vaccinul anti-polio oral (OPV). Această variantă de poliovirus derivat dintr-o suşă vaccinală (cVDPV) a fost identificată în Gaza.

Pe măsură ce se reproduc în tractul digestiv, tulpinile OPV se modifică genetic şi se pot răspândi în comunităţile care nu sunt complet vaccinate împotriva poliomielitei, în special în zonele în care există condiţii de igienă şi salubritate precare sau în zonele aglomerate.

Şeful OMS a subliniat că lucrătorii sanitari au nevoie de „libertate absolută de mişcare”, pentru ca aceste campanii de vaccinare să poată fi efectuate în Gaza, conform TVRInfo.

„O încetare a focului, sau cel puţin ‘zile de linişte’ în timpul pregătirii şi implementării campaniilor de vaccinare, sunt necesare pentru a proteja copiii din Gaza împotriva poliomielitei”, a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Atacurile comise la 7 octombrie 2023 de mişcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului s-au soldat cu moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Drept răspuns, Israelul a lansat o ofensivă care a ucis până acum 39.677 de persoane, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al conducerii mişcării Hamas pentru Fâşia Gaza, care nu detaliază numărul de civili şi de combatanţi morţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *