Rafila, despre scandalul de la Spitalul Pantelimon: Nu am de ce să îmi dau demisia / Cum răspunde ministrul întrebat de ce trei organisme de control nu au găsit nicio neregulă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, că in aprilie au fost trei rapoarte, o anchetă internă, o anchetă a Corpului de Control al Ministerului Sănătății și una a Colegiului Medicilor în legătură cu acuzațiile de la Spitalul Pantelimon. Rafila a explicat că întrucât acestea nu au relevat vreo responsabilitate în acest caz, atitudinea sa a fost în consecință.

De aceea cererea de demisie a managerului de la Spitalul Pantelimon a venit abia după ancheta Parchetului, care potrivit ministrului are alte pârghii de anchetare a cazului.

Ministrul Sănătății a mai declarat că nu are de ce să își dea demisia, deoarece este vorba despre o acuzație de omor deliberat la adresa unor cadre medicale și nu este responsabil pentru aceasta.

Alexandru Rafila a mai spus că va merge la Spitalul Pantelimon, unde cadrele medicale de la Terapie Intensivă si-au anunțat demisia în masă. Ministrul a făcut apel la respectarea cadrelor medicale și a transmis că nu trebuie clamat în bloc corpul medical.

Cred că trebuie să ne amintim ceva foarte important, medicii în marea lor majoritate sunt cei care salvează vieți, mai ales cei din Terapie Intensiva, unde ajung cazurile cele mai grave, se luptă ca să le salveze viața, uneori unii pacienții pierd lupta cu viața, pentru că au afecțiuni grave șu cred că trebuie să ne aducem aminte de ceea ce fac medicii și nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional (..) Eu o să merg acolo, pentru că este o situație fără precedent, noi trebuie să ne asigurăm că activitatea la Spitalul Pantelimon va continua, voi discuta cu șefii secțiilor, cu medicii de la ATI și trebuie să găsim împreună o soluție, a subliniat ministrul.

Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore, nu cred că este un răspuns pe care trebuie să-l încurajăm, cine este vinovat să plătească, mie mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat așa, pentru că vorbim despre o cercetare în curs, nu discutăm de o decizie a unei instanțe (..) dar aș vrea să înțelegem un lucru: când discutăm despre o anumită specialitate, o profesiune medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care practică acea profesiune, pentru că ei sunt în măsură să poată să ne dea răspunsuri, a subliniat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai spus că directorul medical de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” şi-a prezentat demisia, iar managerul unităţii medicale va demisiona şi el.

Dânşii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat. Domnul manager este decis să demisioneze şi aşa a şi anunţat acest lucru public, dar trebuie să avem totuşi în vedere un lucru, că trebuie să asigurăm funcţionarea spitalului până la numirea unui nou manager. Nu putem lăsa acest spital fără un management încă câteva zile„, a afirmat ministrul, la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică chestiunile de natură administrativă.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică chestiunile de natură administrativă, pentru că este un corp de control al unui organism al administraţiei centrale – un minister şi el a verificat dacă din punct de vedere al procedurilor administrative din cadrul spitalului există sau nu există problema, care nu se referă la partea medicală, pentru că partea medicală trebuie evaluată de către persoane specializate„, a afirmat ministrul Alexandru Rafila.

Cum răspunde ministrul Sănătăţii, întrebat de ce trei organisme de control nu au găsit nicio neregulă

Alexandru Rafila a fost întrebat cum îşi explică faptul că trei organisme care au făcut verificări la Spitalul Sfântul Pantelimon în urma acuzaţiilor privind decese suspecte nu au descoperit nicio neregulă, iar procurorii au reuşit să adune dovezi în baza cărora să obţină mandate de percheziţie în acest dosar. „Parchetul, spre deosebire de aceste trei entităţi, cu care am colaborat de-a lungul întregii anchete (…) au alte mijloace de probaţiune la dispoziţie pe care nimeni altcineva nu le are decât Parchetul, de asta e Parchet, poate să ceară înscrisuri, poate să facă percheziţii informatice, au fost acasă la persoane, noi nu putem să facem lucrurile astea”, afirmă ministrul.

„Cele trei anchete diferite au fost pe teme diferite. (…) Corpul (de control al Ministerului Sănătăţii – n.r.) este parte administrativă, partea profesională a verificat-o Colegiul Medicilor şi comisia internă a spitalului. Eu sunt ministrul Sănătăţii. Din moment ce aceste trei entităţi au emis rapoarte scrise, semnate şi asumate în care ei nu au găsit nereguli în modul de administrare a spitalului sau în modul de acordare a serviciului medical, eu nu puteam să am o altfel de opinie decât coincidentă cu aceste rezultate. Parchetul, spre deosebire de aceste trei entităţi, cu care am colaborat de-a lungul întregii anchete (…) au alte mijloace de probaţiune la dispoziţie pe care nimeni altcineva nu le are decât Parchetul, de asta e Parchet, poate să ceară înscrisuri, poate să facă percheziţii informatice, au fost acasă la persoane, noi nu putem să facem lucrurile astea. Dar nici nu pot să mă antepronunţ am citit şi eu al doilea comunicat al Parchetului, am văzut nişe fapte grave şi eu sunt, personal, afectat de ceea ce am citit acolo”, a afirmat Alexandru Rafila, joi, într-o conferinţă de presă.
Acesta se arată convins că procurorii vor avea „o consultare profesională cu oameni din domeniul respectiv care să poată să le valideze sau care să le dea o concluzie care să fie corectă în ceea ce priveşte evaluarea situaţiei care a existat în momentul acela în Spitalul Pantelimon”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *