Cele mai frecvente microorganisme care au provocat infecţii intraspitaliceşti în România în 2023 sunt clostridioides difficile, klebsiella spp, pseudomonas aeruginosa, arată un studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în acord cu protocolul standardizat elaborat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Studiul a fost realizat în perioada 15 mai – 15 iunie 2023 şi a inclus peste 21.000 de pacienţi internaţi în spitalele din ţara noastră.
Infecțiile asociate asistenței medicale, cunoscute sub numele de infecţii instraspitaliceşti sau nosocomiale, reprezintă una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică din cauza severității efectelor pe care le pot avea asupra bolnavului şi a complexității îngrijiriilor medicale necesare pentru a le trata.
Infecţiile intraspitaliceşti generează mortalitate semnificativă.
Îndeosebi şase tipuri principale de infecţii intraspitaliceşti au cele mai grave repercusiuni asupra pacientului, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Acestea sunt: pneumonia asociată asistenței medicale, infecția tractului urinar asociată asistenței medicale, infecția de situs chirurgical (SSI), infecția cu clostridioides difficile (ICD) asociată asistenței medicale, sepsisul neonatal asociat asistenţei medicale, septicemia asociată asistenţei medicale.
Multe dintre aceste infecţii pot fi prevenite, pottrivit economica.net.