Șefa Secției de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală a fost audiată marți în dosarul morţilor suspecte din spital ore întregi. Medicul Florina Pompilian nu a vrut să facă vreo declarație și pentru presă. Este a doua oară de la izbucnirea scandalului când șefa secției ATI din Spitalul Sf. Pantelimon e chemată la audieri. Între timp, procurorii au descoperit că aveau deja dosare de moarte suspectă pentru 5 pacienți decedați la Sf. Pantelimon, încă înainte de ancheta actuală.
Șefa secției ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” a intrat la audieri la ora 12.00. A fost chemată pentru lămuriri în dosarul în care două doctorițe din subordinea ei sunt arestate preventiv, acuzate că au modificat voit dozele de noradrenalină pentru a grăbi sfârșitul unor pacienți.
Florina Pompilian a fost chemată pentru a doua oară în investigație pentru a da declarații la Serviciul Omoruri. Oamenii speră să obțină date care să fie adăugate dosarului penal.
Săptămâna trecută, la izbucnirea scandalului, șefa secției ATI a ieșit împreună cu mai multe cadre didactice în curtea spitalului Sf Pantelimon și a anunțat că medicii intenționau să-și dea demisia, pentru că nu puteau lucra în astfel de condiții.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul București, procurorii au descoperit că aveau deja cinci dosare de morți suspecte înregistrate înainte de ancheta actuală. Ulterior s-a descoperit că toți cei cinci au murit între 4 și 7 aprilie, exact perioada vizată de investigația în curs.
Sunt verificate, așadar, rezultatele celor cinci autopsii, care ar putea dezvălui dacă și în aceste cazuri a fost scăzută în mod suspect doza de noradrenalină, așa cum s-ar fi întâmplat la pacienții despre care discutau asistentele în stenogramele din referatul procurorilor.
Discuție între asistente, stenograme:
Asistentă: Păi și era la 20 nora (noradrenalina, n.red).
Dir. îngrijiri: Și la rată la 1 nu are șansă să trăiască?
Asistentă: Dacă el are rata acum 20, în niciun caz, în câteva ore intră în stop pacientul. STAMATOIU Dir. îngrijiri: Și ce tensiune avea?
Asistentă: Păi cu nora avea 110 la 20, așa a scăzut la 45.
Dir. îngrijiri: Tensiunea! Și nu ai o poză cu tensiunea?
Asistentă: Nu am, nu am, că era vizavi de mine. Dar de acum încolo o să fac poze și la foaie, să avem direct dovadă unde scrie medicul cât vrea rata și ce scriem noi ca să avem dovadă.
Dir. îngrijiri: Auzi, dar pacienta cum se numea care a murit, știi?
Asistentă: Aaa, nu mai știu, nu mai știu. Dar oricum a murit tot salonul. Tot salonul 6 a murit. STAMATOIU Dir. îngrijiri: În salonul 6, joi?
Asistentă: Joi.
Dir. îngrijiri: Joi, pe salonul 6.
Asistentă: Dar puteți să intrați să vedeți de joi până sâmbătă dimineață câți pacienți au murit pe terapie, la ieșiri.
(sursa Referat procurori)
Referatul caută să aducă argumente în favoarea unei practici de grăbire a decesului pacienților foarte bolnavi.
Nu ar exista, susțin procurorii, ”alt motiv decât acela de a eficientiza activitatea secției de ATI. Și nu s-ar fi putut produce acest lucru cu o singură persoană, ci doar printr-o activitate constantă în acest sens”, arată procurorii în referat.
The post Procurorii aveau deja cinci dosare de morți suspecte la Spitalul Sf Pantelimon, înregistrate înainte de ancheta actuală. Noi stenograme șocante appeared first on tvrinfo.ro.