Controverse în jurul licitației STS pentru cloudul guvernamental: Firma câștigătoare, implicată în dosarul Coldea, contestată

Licitația organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru dezvoltarea cloudului privat guvernamental, o platformă IT esențială care va găzdui numeroase sisteme publice și va oferi servicii electronice populației, a intrat în atenția autorităților după ce rezultatul a fost contestat. Firma câștigătoare, implicată anterior într-un dosar DNA legat de generalii Coldea și Dumbravă, a stârnit controverse, iar Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) urmează să analizeze situația, aducând în discuție posibile nereguli și întrebări legate de transparența procesului de achiziție.

  • Asocierea de firme care a contestat licitația susține că firmele câștigătoare nu au experiență în furnizarea de platforme de cloud computing.
  • Contractul de aproape jumătate de miliard de lei a fost câștigat, la finalul licitației STS, de o asociere de firme din care face parte și Metaminds, societate aflată în atenția procurorilor DNA, în dosarul generalilor Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, și Dumitru Dumbravă.

Anunțul contestației a fost deja înregistrat în SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice -, iar firma Kontron Services contestă evaluarea făcută de STS. De cealaltă parte, reprezentanții STS susțin că au fost respectate toate cerințele din caietul de sarcini al licitației, potrivit Gândul.

După demararea licitației, Serviciul de Telecomunicații Speciale a primit șapte oferte, toate admisibile și conforme. (mai multe detalii AICI)

  • În urma evaluării, a fost stabilită drept câștigătoare oferta făcută de asocierea firmelor Metaminds și Trencadis Corp, cu 100 de puncte și un preț ofertat de peste 427 milioane de lei (fără TVA), la 74% din valoarea estimată de STS a acestui contract.
  • Pe locul al doilea s-a poziționat asocierea Kontron Services România, Taikun Cloud AS și Trend Import-Export, cu 96,81 puncte și un prețul ofertat de aproximativ 454 milioane de lei (fără TVA).
  • Pe locul trei s-a clasat Dante Internațional, cu 94,03 puncte și un preț ofertat de peste 474 milioane de lei (fără TVA).

Kontron Services România, firma care contestă rezultatele licitației, acuză că firmele care au fost desemnate câștigătoare de STS – Metaminds și Trencadis Corp – nu ar mai fi implementat astfel de sisteme IT până în prezent.

Reprezentanții Kontron Services România susțin și că STS a limitat accesul la documente din ofertele celorlalți participanți la licitație.

Prin firma Metaminds ar fi fost plătiți bani către Coldea și Dumbravă!

Scandalul care a izbucnit după această licitație organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pentru cloudul guvernamental conține și un element-cheie care pune totul într-o altă lumină.

Potrivit surselor Gândul, în scenariu apar foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, iar elementul de legătură ar fi chiar firma Metaminds, cea care – alături de Trencadis Corp – a fost desemnată câștigătoare a licitației STS.

Firma Metaminds ar fi în atenția anchetatorilor în dosarul deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva foștilor generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, iar procurorii anticorupție au luat urma banilor.

„Firma Metaminds este investigată în dosarul pe care DNA l-a deschis împotriva generalilor Coldea și Dumbravă. Procurorii DNA suspecteaza că bani de la STS au fost plătiți – prin firma Metaminds – lui Coldea și Dumbravă, pentru diverse «optimizări» la EPPO (n.red. – Parchetul European) și la alte instituții de stat”, au spus surse Gândul, în exclusivitate.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării , cloudul dedicat va conține „cele mai eficiente și inovative tehnologii, valoarea achiziției este de aproape 80 milioane euro”.

Cloudul dedicat va funcționa ca „temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică de mileniul III a statului român. Această componentă este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană”.

Dezvoltarea cloudului guvernamental al României este vizată de două investiții din PNRR – Componenta 7 Transformare Digitală. Finanțarea este de peste 500 de milioane de euro: 374,73 milioane euro pentru implementarea efective a infrastructurii de cloud guvernamental și 187,05 milioane de euro pentru migrarea sistemelor informatice ale instituțiilor publice în cloudul guvernamental.

  • Cloudul guvernamental operațional va produce beneficii precum reducerea costurilor și creșterea calității activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.
  • Așadar, cloudul guvernamental răspunde în mod optim problematicii complexe a valorificării sistemelor informatice actuale de la nivelul statului român și necesității interoperabilității datelor necesare unui serviciu public electronic de calitate și ușor accesibil.

Această reformă esențială asumată de statul român prin PNRR vizează intensificarea schimbului de date în format electronic, standardizarea și transformarea datelor guvernamentale, crearea unei arhitecturi guvernamentale pentru guvernanța centrelor de date și a serviciilor de cloud, precum și transformarea digitală a serviciilor guvernamentale”, preciza Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în 10 aprilie, când anunța deschiderea licitației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *