Autorităţile țin tot mai greu pasul cu infractorii cibernetici. Potrivit ultimului raport Europol privind criminalitatea informatică, grupările de hackeri care profită de naivitatea oamenilor au obținut peste o sută de milioane de euro de la păgubiți, în doar doi ani. Au depășit până și câștigurile traficanților de droguri sau ale rețelelor de trafic de persoane.
Anul trecut, milioane de victime din întreaga Uniune Europeană au fost atacate zilnic, arată raportul Europol.
„Întreprinderile mici și mijlocii au fost din ce în ce mai vizate de atacuri cibernetice, în timp ce comercianții electronici au experimentat cele mai multe atacuri de skimming digital. Adulții au fost victimizați prin phishing, investiții și fraude romantice și tot mai mulți minori au fost vizați de infractorii de exploatare sexuală.” (Sursa: Catherine de Bolle director executiv Europol)
Printre aceste milioane de păgubiți, mulţi sunt şi din România. Victime cad nu doar oameni obișnuiți, ci și companii care ajung să plătească sute de mii de euro pentru recuperarea datelor furate de hackeri.
Una dintre metode e aceea prin care se fac propuneri de investiții plecând de la o reclamă postată pe rețelele de socializare. Autorii conving victimele să transfere bani către așa zise platforme de investiții, convingandu-i că vor câștiga astfel mari sume de bani.
În general, se vehiculează investiții destul de mici, de 1000-1500 lei în urma cărora victimele ar trebui să câștige sume de 7-9 mii de lei.
Exploatarea sexuală în mediul online, cea în rândul minorilor sunt probleme la fel de grave cu care se confruntă atât România, cât şi celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Aceste grupuri funcționează ca secte conduse de lideri carismatici ce folosesc înșelăciunea și manipularea pentru a-i face pe ucenicii lor ascultători și dependenți. Membrii sunt împinşi să partajeze videoclipuri sau imagini extreme în timp ce clienţii își fac cererile în căutare de distracție și satisfacţie sexuală. (Sursa: Europol)
Infractorii care obțin profituri din pornografie infantilă pozează de multe ori, spun specialiștii, în adolescenţi dornici de senzaţii tari. Pentru că știu că pot fi urmăriri, acționează cu precauție:
„Știu că sunt căutați în permanență și atunci sunt foarte paranoici, foarte atenți, inclusiv în conversația cu minorul sunt atenți și pun întrebările potrivite de genul ce ai învățat la matematică săptămâna asta, victima fiind în clasa a VI-a și el știind foarte bine care e materia, pentru că astfel se asigură că nu vorbește cu un polițist sub acoperire.”
Raportul Europol mai arată că extorcarea firmelor mari aduce infractorilor cei mai mulți bani.
O singură grupare de hackeri a câștigat între 2021 și 2023 peste 100 de milioane de euro din plata recompenselor, după ce au reușit să fure date importante de la 1.500 de companii.
Membrii grupării au fost arestați anul trecut.
The post Hackerii fac milioane de victime în Europa. Printre acestea, și persoane din România appeared first on tvrinfo.ro.