Lovitura de zece milioane de euro dată sub nasul DNA: Cum a acționat avocatul Trăilă după punerea sub acuzare în dosarul generalilor

La doar o săptămână după ce generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, alături de avocatul Doru Trăilă, au fost plasați sub control judiciar în dosarul „optimizărilor sentințelor din justiție,” Trăilă a orchestrat una dintre cele mai impresionante mișcări financiare. În ciuda extinderii cercetărilor de către DNA, Trăilă a activat prevederile unui contract de fiducie cu omul de afaceri Emil Mihai Tufan, reținând peste zece milioane de euro din profitul companiei acestuia, consolidându-și astfel o poziție financiară extrem de avantajoasă, în pofida acuzațiilor ce planează asupra sa.

Anchetarea și punerea sub control judiciar a generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, în dosarul „optimizărilor”, nu i-a făcut pe membrii grupării să pună pe „pauză” activitatea profitabilă desfășurată, potrivit Jurnalul.ro.

Deși știa clar că DNA a extins cercetările în dosarul plecat de la denunțul omului de afaceri Cătălin Hideg, la exact șapte zile de la punerea sa oficială sub acuzare, avocatul Doru Trăilă dădea o lovitură de peste zece milioane de euro, exact în relația contractuală pe care o avea cu un alt om de afaceri, Emil Mihai Tufan, relație anchetată, de asemenea, de către procurorii anticorupție. Concret, Trăilă a activat prevederile unui contract de fiducie parafat, în februarie 2023, cu Emil Mihai Tufan, și, având puterea de a dispune de masa patrimonială a uneia dintre companiile milionarului, a decis ca profitul realizat de firmă în anul financiar 2023, în valoare de 50 de milioane de lei, să nu fie repartizat patronului. Contractul de fiducie a fost încheiat între părți la patru luni fără cinci zile după ce Emil Tufan a ieșit, condiționat, din pușcărie, unde fusese condamnat pentru tentativă de omor, și prevede ca avocatul Doru Trăilă să acționeze în numele patronului, cu puteri depline, fără să-i ceară, în prealabil, mandate, în societatea respectivă pentru o perioadă de 7 ani. Onorariul pe care Trăilă îl va încasa este de 15.000 de euro, la care se adaugă TVA, pe lună, dar și un comision de 3,5% din profitul net anual. Doar în 2023, partea lui Trăilă din firma lui Tufan ar fi fost de 571.740 de euro.

La exact o săptămână după ce gruparea generalilor Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, împreună cu avocatul Doru Trăilă, era pusă sub control judiciar pe cauțiune, de către DNA, în dosarul „optimizărilor sentințelor din justiție”, avea loc una dintre cele mai spectaculoase mișcări făcute de unul dintre acești inculpați.

Conform unei încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, la data de 29 mai 2024, a avut loc o AGA a companiei de imobiliare SC Vektor Elements SRL, în urma căreia a fost adoptată prima decizie a asociatului unic al companiei pe anul în curs. Concret, în acest document se arată că „Subscrisa S.C.P. Doru Trăilă și Asociații SRL, reprezentată de avocat asociat Doru Florel Trăilă, în calitate de fiduciar al asociatului unic Tufan Emil Mihai, în calitate de asociat unic în cadrul societății SC Vektor Elements SRL, cu sediul social în satul Snagov, comuna Snagov (…), deținând 100% din capitalul social al societății”, decide adoptarea a patru hotărâri.

Prima hotărâre se referă la faptul că „rezultatul exercițiului financiar al anului 2023, respectiv profitul obținut de 50.054.239,20 de lei, să rămână nerepartizat”. A doua hotărâre se referă la faptul că „se aprobă bilanțul contabil și contul de profit și de pierderi pe anul 2023”. Cea de-a treia hotărâre vizează că „se aprobă descărcarea de gestiune a administratorului societății pentru toate și orice fapte și acte executate și/ sau întreprinse în exercitarea mandatului de administrator al SC Vektor Elements SRL, cu privire la activitatea desfășurată și gestiunea vector Elements SRL pentru exercițiul financiar 2023”, în timp ce a patra hotărâre stabilește că „am procedat (S.C.P. Doru Trăilă și Asociații – n.red.) la inventarierea bunurilor ce fac parte din patrimoniul societății și am constatat că acestea nu au fost înstrăinate pe parcursul anului financiar 2023”.

În aceste condiții, casa de avocatură a lui Doru Trăilă arată că, „având în vedere această situație, consemn faptul că societatea își va continua în mod normal funcționarea într-un viitor previzibil, fără a intra în imposibilitatea continuării activității”.

Casa de avocatură a pus mâna pe patrimoniul companiilor în februarie 2023

Aceste decizii arată că Doru Trăilă deținea, în baza unui contract de fiducie încheiat cu patronul companiei respective, omul de afaceri Emil Mihai Tufan, dreptul de a dispune cu privire la repartizarea profitului realizat, iar, în urma exercitării acestui drept, Doru Trăilă a dispus ca acest profit să nu fie repartizat asociatului unic, adică lui Emil Mihai Tufan.

Tot de la Registrul Comerțului aflăm, dintr-o altă încheiere datată 16 februarie 2024, că Emil Mihai Tufan, în calitate de asociat unic al SC Vektor Elements SRL, a dispus că „se ia act de încheierea contractului de fiducie, autentificat sub numărul 172/15 februarie 2023, având ca obiect un număr de 5.064 de părți sociale, fiecare în valoare de 100 de lei, reprezentând 100% din capitalul social al SC Vector Elements SRL, prin care acestea au fost transferate în patrimoniul Fiduciarului S.C.P. Doru Trăilă și Asociații, reprezentată prin avocat asociat coordonator Doru Florel Trăilă, pentru o durată de 7 ani, urmând ca aceste bunuri ce vor constitui masa patrimonială fiduciară să fie administrată de fiduciar, Emil Mihai Tufan fiind desemnat în calitate de beneficiar al contractului de fiducie”.

Prin același document, „se ia act de înregistrarea contractului de fiducie la organele fiscale”, iar „ca urmare a transmiterii părților sociale, în temeiul articolului 782 alineat 2 din Codul Civil, urmează a fi înregistrată transmisiunea în Registrul Comerțului.

Doar onorariul, 1,5 milioane de euro

SC Vektor Elements SRL este o companie care se ocupă cu închirierea și subînchirerea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, iar, potrivit bilanțului contabil declarat la Ministerul Finanțelor în data de 23 decembrie 2023, anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri totală egală cu zero lei, a avut venituri totale de 55.667.668 de lei, a cheltuit 5.613.429 de lei și a obținut un profit net de 50.054.239 de lei, profit care i s-ar fi cuvenit integral asociatului unic Emil Mihai Tufan.

În anul fiscal 2022, compania în cauză a avut zero lei cifră de afaceri, zero lei venituri încasate, a cheltuit 1.807 lei și a înregistrat pierderi de 1.807 lei. Iar, în anul fiscal 2021, aceeași firmă a realizat venituri totale de 49.711.538 de lei și a realizat un profit net de 49.708.229 de lei.

Patronul din acte al SC Vektor Elements SRL, omul de afaceri Emil Mihai Tufan, este fostul partener de viață al vedetei TV Andreea Marin, iar conform contractului de fiducie încheiat cu S.C.P. Doru Trăilă și Asociații, acesta a cedat avocatului Doru Trăilă, pentru șapte ani, administrarea și bunurile reale din cadrul firmelor  Electrocarbon SRL ASID SRL și Vektor Elements SRL, decizia fiind justificată, în acest act oficial,  „ca urmare a schimbării priorităților sale de viață, urmând să se dedice atât vieții de familie, cât și unor activități sociale de binefacere, dar și de sprijin al inovației și cercetării în vederea dezvoltării durabile a unor segmente ale societății care îi prezintă interes”.

Ei bine, onorariul pe are S.C.P. Doru Trăilă și Asociații urmează să-l încaseze, potrivit acestui contrat de fiducie, este de 15.000 de euro pe lună fără TVA, la care se adaugă un procent de 3,5% din profitul net annual al firmei. Adică, un onorariu total de 1.260.000 de euro fără TVA, respectiv de 1.500.000 de euro cu TVA inclusă.

Numai partea de profit, de 3,5% din profitul net al SC Vektor Elements SRL, care i-a revenit lui Doru Trăilă pentru anul financiar 2023, s-a ridicat, astfel, la 1.651.898,39 de lei, adică 357.530,3 euro.

Decizia nerepartizării profitului, luată la șapte zile după ce DNA a pus în mișcare acțiunea penală 

Interesant este faptul că dispoziția fiduciarului S.C.P. Doru Trăilă și Asociații de nerepartizare a profitului net al SC Vektor Elements SRL, în valoare de peste 10 milioane de euro, către patronul de facto al companiei, Emil Mihai Tufan, a avut loc la data de 29 mai 2024, în condițiile în care, cu doar o săptămână înainte, la data de 22 mai 2024, Direcția Națională Anticorupție dispunea, prin Ordonanță, în Dosarul nr. 52/1/P/2024, instituirea măsurii controlului judiciar pe cauțiune față de avocatul Doru Trăilă, față de afaceristul Dan Victor Tocaci și față de generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, iar față de firmele ultimilor doi, SC Wise Line Consulting SRL și SC Strategic Sys SRL, fiind începută urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Cu încă o săptămână înainte, la data de 15 mai 2024, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea altor infracțiuni de trafic de influență în legătură cu firmele afaceriștilor Bogdan Alexander Adamescu și… Emil Mihai Tufan.

Drepturi depline asupra afacerilor lui Tufan, acordate la patru luni după eliberarea din penitenciar

Semnarea contractului de fiducie între afaceristul Emil Mihai Tufan și casa de avocatură a lui Doru Trăilă a avut loc la scurt timp după ce Tufan a ieșit din pușcărie. Omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru tentativă de omor, după ce, în data de 9 aprilie 2020, în timp ce se afla într-un autoturism marca Range Rover condus de o directoare a firmelor sale, în momentul în care mașina a ajuns în dreptul magazinului Bricostore de la Mall Băneasa, a înjunghiat-o pe salariata sa în mod repetat cu un cuțit, cauzându-i victimei mai multe plăgi la nivelul toracelui anterior, al brațului și mâinii drepte, precum și în zona cervicală anterioară, cu consecința unui pneumotorax bilateral.

Tribunalul București l-a condamnat, pe fond, pe Emil Mihai Tufan la o pedeapsă de 2 ani și 2 luni de închisoare, după ce, anterior, acesta fusese trimis în judecată prin procedură simplificată. Sentința definitivă, pronunțată de Curtea de Apel București la data de 29 ianuarie 2021, a majorat cuantumul condamnării la 3 ani și șase luni de închisoare.

La data de 20 octombrie 2023, Emil Mihai Tufan a fost eliberat condiționat, după ce, din pedeapsa efectivă, au fost scăzute perioadele în care omul de afaceri s-a aflat în arest preventiv și în arest la domiciliu.

Iată, așadar, cum, la patru luni fără cinci zile de la eliberarea sa din pușcărie, Emil Mihai Tufan a decis să-și transfere, prin contract de fiducie, afacerile grupării Trăilă – Coldea – Dumbravă.

Potrivit acestui contract, fiduciarul, adică S.C.P. Doru Trăilă și Asociații, va administra bunurile ce constituie masa patrimonială fiduciară, ca pe bunurile proprii. Fără a avea drept de dispoziție cu privire la acestea, cu excepția dreptului la vot în adunările generale ale asociaților, toate drepturile și obligațiile născute din acest contract sunt exercitate de către avocatul coordonator Doru Trăilă.

Mai mult, în raporturile cu terții, se consideră că fiduciarul are puteri depline asupra masei patrimoniale fiduciare, acționând fără a avea nevoie de împuternicirea prin mandate din partea Constituitorului Emil Mihai Tufan.

În schimb, potrivit articolului 6.5 din contract, „beneficiarul (Emil Mihai Tufan – n.red) are dreptul la repartizarea periodică, în funcție de disponibilitățile financiare, din profitul net realizat din administrarea fondurilor fiduciare, a unor sume de bani care vor fi stabilite de managementul societății și comunicate Fiduciarului”. În realitate, așa cum s-a putut vedea, în 29 mai 2024, fiduciarul, adică Doru Trăilă, a dispus ca patronul beneficiar al contractului de fiducie, Emil Mihai Tufan, să nu primească repartizarea profitului net realizat pe anul 2023, de 10 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *