Vara anului 2024 în Franţa a fost marcată de temperaturi semnificativ peste normele sezonului, marcând a treia vară consecutiv în această situaţie, potrivit bilanţului sezonier publicat luni de organismul de prognoză meteorologică Météo-France, relatează AFP.
„Cu o lună iunie conformă cu normalul, o lună iulie puţin mai caldă (+0,6°C) şi o lună august semnificativ mai caldă (+1,5°C), vara anului 2024 prezintă o anomalie de +0,7°C în comparaţie cu normalul din 1991-2020”, indică instituţia publică franceză.
„Este astfel a treia vară consecutiv peste normele sezonului”, subliniază Météo-France.
Vara în sens meteorologic acoperă cele trei luni iunie, iulie şi august – spre deosebire de anotimpurile calendaristice care încep cu echinocţii sau solstiţii.
În acest sezon estival, Franţa a cunoscut două valuri de căldură la scară naţională: primul, scurt dar intens, a afectat o mare jumătate de sud a ţării între 29 iulie şi 2 august. Al doilea, din 6 până în 13 august, a afectat o mare parte a Franţei, cu excepţia Nord-Vestului, conform Agerpres.
Acest lucru nu este surprinzător: fiecare val de căldură din lume este de acum mai puternic şi mai probabil din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, în special cu utilizarea masivă a combustibililor fosili (cărbune, gaz, petrol), potrivit oamenilor de ştiinţă.
„Înainte de 1989, se observa în medie un val de căldură la fiecare cinci ani în ţara noastră. Din 2000, fenomenul revine aproape în fiecare an”, aminteşte Météo-France.