Deşi au familie şi prieteni, tot mai mulţi oameni prefera ca, din când în când, să ia cina singuri la restaurant. Fenomenul a luat amploare în Statele Unite şi în Asia, dar devine o modă şi în Europa. Pe fondul acestei tendinţe, restaurantele şi-au adaptat oferta pentru „cine solo”.
Majoritatea celor care preferă, uneori, cina solo la restaurant sunt oameni realizați, cu o viață profesională remarcabilă. Și cu familie și mulți prieteni. Dar uneori simt nevoia să fie singuri ca să-și poată aduna gândurile, conform TVRInfo.
PARISA IMANIRAD – cercetător în domeniul cancerului, San Francisco: Sunt o persoană foarte sociabilă. Am mulţi prieteni, îmi place să petrec timp cu ei. Dar uneori îmi place să fiu doar cu mine, să merg la restaurant, să mănânc ceva bun.
DEBBY SOO – CEO, companie multinaţională: Pot să comand ce vreau eu, ceea ce, de regulă, fiind mamă, nu pot face când sunt cu familia.
Cândva, patronii restaurantelor nu erau prea bucurosi să aibă o persoană singură la masă. Preferau mese cu cât mai multă lume, fiindcă asta înseamnă consumație mai mare. Dar acum, mai ales localurile rafinate, s-au adaptat și chiar au creat meniuri și servicii speciale pentru cina solo.
DREW BRADY director marketing lanţ restaurante, SUA: Unul din servicii este că aducem barul la masă. De obicei, când comanzi ceva de băut, se prepară în spatele barului şi cineva aduce paharul. Dar în cazul celor veniţi singuri, barmanul vine la ei la masă, cu toate ingredientele, şi prepară cocktailul în faţa clientului.
Patronii de restaurante spun ca fenomenul a luat amploare mai ales dupa pandemia COVID.