România pierde viteza pe internet. Autorităţile vor să stimuleze activitatea firmelor de profil cu bani din PNRR

România nu se mai află printre primele ţări din lume cu cel mai rapid internet. Reducerea investiţiilor în reţele şi echipamente e principalul motiv, spun specialistii. Și numărul furnizorilor de servicii de internet a scăzut de aproape cinci ori, în ultimii 17 ani, arată datele din piaţă. În timp ce operatorii de reţele avertizează că există riscul să scadă şi mai mult calitatea serviciilor, autorităţile vor să stimuleze activitatea firmelor de profil cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.

România a fost printre primele trei țări din lume cu cel mai rapid internet în perioada 2007-2008.

Acum, țara noastră a coborât pe locul 13 la viteza internetului accesat prin rețele fixe și pe locul 40 în ceea ce privește Internetul Mobil, potrivit datelor din piață.

Este într-un fel îngrijorător, pentru că am devenit dependenți de internet și este folosit în diverse locuri de muncă.

Lucrăm cu echipe din Asia, din America, deci dacă tot o să scădem s-ar putea să se producă anumite dezavantaje pentru România.

Capcanele internetului și inteligența artificială, explicate în două volume despre noile tehnologii digitale

Despre comunicarea politică și amenințările la care este supus acest tip de discurs public au discutat profesori și jurnaliști, în două lucrări lansate joi seara în Capitală.

Specialiștii spun că țara noastră nu mai figurează în top din cauză că investițiile în rețele și echipamente au scăzut, în comparație cu ale altor țări.

Eric Băleanu, preşedinte, Asociaţia InterLAN: În situația actuală a pieței, presiunea prețurilor care vine dintr-o parte și presiunea costurilor care vine din cealaltă parte, vă dați seama că posibilitatea de a face investiții pentru furnizorii mici este din ce în ce mai mică. Dacă ne ducem în jos este posibil ca, la un moment dat, să nu mai putem vedea un film, de exemplu, la o calitate 4K în condiții bune.

Andrei Niculae, vicepreşedinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României: Este posibil să dureze mai mult să se încarce un anumit videoclip care ocupă foarte multă lungime de bandă. În același timp poate o să ne fie mai greu să vorbim pe cameră, pe video cu rudele noastre din străinătate. Însă, în ceea ce privește infrastructurile digitale guvernamentale, acest risc nu există.

Numărul de furnizori de internet a scăzut de aproape cinci ori în ultimii 17 ani, arată datele din piață.

Adrian Popa, preşedinte, Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor: Ei luptă în continuare ca să rămână în piață și astfel se uită mult mai atent la costuri și la investiții. Se pierde puțin această luptă de a veni cu mai mult, de a crește mai mult banda la internet. Să oferim benzi peste 1 GB care ne-ar propulsa în clasamaent necesită investiții tehnologice mult mai mari.

România se află în primele 10 țări din lume cu cele mai ieftine conexiuni de acces la internet.

Pentru a stimula activitatea companiilor, Autoritatea pentru Digitalizarea României pune la dispoziția IMM-urilor un buget total de 36 de milioane de euro, bani din PNRR.

Creștere alarmantă a incidentelor de securitate în rețelele mobile. Peste 7 milioane de conexiuni de internet afectate

Creștere alarmantă a numărului de incidente de securitate în telecomunicațiile mobile din România. Autoritatea în domeniu a raportat că 2023 a fost un an negru din acest punct de vedere.

The post România pierde viteza pe internet. Autorităţile vor să stimuleze activitatea firmelor de profil cu bani din PNRR appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *