VIDEO Licitație controversată la Spitalul de Urgență Floreasca: Un singur ofertant, câștigător al unui contract de patru ani pentru achiziția de medii de cultură

Spitalul Floreasca

Spitalul de Urgență Floreasca a finalizat licitația pentru achiziționarea de medii de cultură și reactivi de laborator, desfășurată cu un singur ofertant, compania AMS 2000. Contractul, încheiat pe patru ani, ridică semne de întrebare în ceea ce privește transparența și concurența. Cu toate că SANIMED a formulat sesizări, acuzând organizarea cu dedicație pentru câștigătorul unic, conducerea spitalului le-a ignorat cu bună știință.

Cătălin Hideg, fondatorul SANIMED, a lansat acuzații grave la adresa Spitalului de Urgență Floreasca, după ce licitația demarată în iulie 2024 pentru achiziționarea de medii de cultură și reactivi a fost câștigată de un singur ofertant, compania AMS 2000. Contractul, care se va derula pe parcursul a patru ani, a fost câștigat fără competiție reală, lucru care ridică suspiciuni privind corectitudinea procedurii.

Am sesizat conducerea spitalului, managerul, șeful de achiziții și pe cei de la laborator că au făcut o licitație nesimțită, cu dedicație pentru compania AMS 2000. Am făcut contestații, am explicat care sunt produsele unice în pachetul făcut de concurenții noștri, acest offshore din Cipru. Ce să vezi? Azi, primim decizia că licitația este câștigată de AMS 2000, singurul ofertant”, a declarat Cătălin Hideg.

 

Un caiet de sarcini făcut cu dedicație pentru AMS 2000

SANIMED, prin documente și sesizări, a avertizat încă din fazele inițiale ale licitației că aceasta încalcă dreptul la o competiție transparentă. Potrivit lui Cătălin Hideg, structura pachetului de produse a fost concepută astfel încât să favorizeze exclusiv compania AMS 2000, împiedicând alți producători, cum ar fi SANIMED, să participe în mod corect.

„Prețurile sunt foarte mari față de ceea ce producem noi în România, la Călugăreni. Începând de mâine, voi reclama la toate organismele statului această fraudă din banii bugetului Ministerului Sănătății,” a adăugat Hideg.

Contestații ignorate și o licitație cu un singur ofertant

SANIMED a depus mai multe contestații, susținând că licitația limitează concurența și favorizează în mod clar compania AMS 2000, care a rămas unicul ofertant în cadrul procedurii. În ciuda avertismentelor, Spitalul de Urgență Floreasca a continuat procesul fără a lua măsuri pentru a asigura o competiție corectă și transparentă.

Iată cum s-au derulat lucrurile:

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti – caiet de sarcini

Spitalul Clinic de Urgență București a postat pe SEAP această licitație conform caietului de sarcini de mai sus. În acest lot sunt câteva produse cu o compoziție pe care o are doar compania AMS 2000. SANIMED a solicitat, în prima fază, să accepte aceleași produse, dar cu o compoziție diferită.

Adresa CLARIFICARI SEAP Aceasta este adresa prin care s-a făcut solicitarea, în urma căruia s-a primit un răspuns negativ – Raspuns Floreasca

În urma răspunsului primit, SANIMED a trimis o nouă adresă în care am atras atenția asupra faptului că există o singură companie care deține produsele cu compoziția solicitată de spital – Adresa Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti + extrase SEAP

La această adresă nu s-a mai primit niciun răspuns. Licitația a fost deschisă, iar la ea a participat un singur operator economic, exact compania AMS, așa cum am reclamat anterior – Declaratie_Participare_100237000

Lesne de înțeles cine a câștigat licitația – Raportul Floreasca

Licitația ridică întrebări importante despre modul în care sunt gestionate fondurile publice, în special în sectorul sănătății, unde achizițiile ar trebui să fie transparente și să permită participarea producătorilor locali. Toate aceste fapte miros a corupție și ar merita atenția organelor specializate ale statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *