Transapuseana, o nouă atracţie turistică, scoate din izolare mai multe comune

Transapuseana, o nouă atracţie turistică, scoate din izolare mai multe comune

Cel mai spectaculos drum din România împlinește azi 50 de ani. Transfăgărășanul este un important punct turistic și atrage anual mii de turiști români și străini. Dar are toate şansele să fie concurat mai nou de Transapuseana, o şosea montană care va fi inaugurată la finalul acestei luni. Drumul a fost reabilitat cu fonduri europene, scoate din izolare mai multe comune și deschide încă o cale de acces către inima Munților Apuseni.

Drumul Județean 107 I sau Transapuseana, așa cum au numit-o autoritățile, face legătura între municipiul Aiud și orașul Abrud şi trece prin comunele Râmeț, Ponor, Mogoș și Bucium. Turiștii care ajung în zonă se bucură de peisajele pitorești și de aerul curat.

E minunat! Este fantastic și peisajul, nu am cuvinte. Sunt foarte încântată, foarte încântată că am ales acest traseu.

De la Aiud până la Mogoș, drumul este curea, este foarte bun. Cu rigole, cu locuri de refugiu.

Pentru localnici, reabilitarea drumului înseamnă un vis împlinit, mai ales după ce, în ultimii 30 de ani, zona a suferit un fenomen amplu de depopulare. Din cauza stării deplorabile a şoselei, multă lume a preferat să se mute din zonă.

Păcat că s-o închis uzinele de jos, de la Aiud, se putea face naveta, era extraordinară pentru tineret, nu mai plecau de aici din zonă. Avem vizitatori în zonă, e foarte bine.

Autoritățile locale spun că fenomenul depopulării este greu reversibil, dar că reabilitarea drumului poate să mențină populația existentă și să creeze locuri de muncă și investiții noi în zonă, conform TVRInfo.

Vasile Raica, primar, comuna Râmeţ, județul Alba: (Ați eliberat autorizații de construcție mai mult decât de obicei?) Da, anul ăsta, anul trecut, cele mai multe.

Petruţ Bujor, primar, comuna Ponor, județul Alba: Înainte se făceau două ore jumate până la Aiud, 35 de kilometri, erau gropi, groapă după groapă, acum se face în 40 de minute.

Dan Popescu, administrator public, Consiliul Judeaţean Alba: Oferă posibilități de a vedea un peisaj extraordinar, de a te plimba cu bicicleta.

Lucrările la Transapuseana au început în urmă cu cinci ani, dar, din cauza condițiilor dificile de relief, recepția finală va fi făcută abia la finalul acestei luni.

Ion Dumitrel, preşedinte, Consiliul Judeţean Alba: Oamenii au început să vină acasă, să-și refacă gospodăriile, mai mult să investească în construcții noi.

În ultimii ani, valoarea terenurilor din apropierea șoselei Transapuseana a crescut, iar în unele zone prețul pe metru pătrat a depășit 20 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *