Petru Romoșan: O Românie zombi

Fundamentul creștin s-a prăbușit în Europa Occidentală (și în America) și e pe cale să se prăbușească și în Europa de Est creștin-ortodoxă. Războiul din Ucraina, dintre Occident (condus de S.U.A.) și Rusia, nu e decât un puternic accelerator al unor vechi rupturi istorice. Dezvoltarea fără egal, civilizațională și economică, a Europei de Vest (și a Americii) nu poate fi despărțită de creștinismul protestant și, în parte, catolic, principala explicație a acestei dezvoltări. Reforma protestantă (Martin Luther, Huldrych Zwingli, Jean Calvin, John Knox ect.) și Contrareforma catolică (Papa Paul al-III-lea) au fost decisive pentru evoluția Europei de Vest.

Decreștinarea în partea protestantă a continentului european, în nordul Europei și în America de Nord, în S.U.A. și în Canada, s-ar fi săvârșit deja între 1870 și 1930. Slujitorii Bisericii au devenit simpli funcționari. Etica protestantă (Max Weber) a fost baza dezvoltării industriale, civilizaționale în general, din nordul Europei, din Anglia, din Germania (două treimi), din Olanda, din Suedia și din toată Scandinavia. Toți credincioșii trebuiau să învețe să scrie și să citească pentru a avea acces direct la textele sfinte. Dintr-un accident s-a obținut o forță de lucru superior eficace.

Reluăm aici, comprimat, unele din ideile lui Emmanuel Todd din “La Defaite de l’Occident” – Ed. Gallimard, 2024, autor francez major contemporan, tradus și cunoscut bine în Anglosferă, în Japonia și în toată lumea. Emmanuel Todd nu e la prima încercare (eseu). Todd este autorul celebru al “După imperiu. Eseu despre decompoziția sistemului american” (2002), “După democrație” (2008), “Originea sistemelor familiale” (2011), “Misterul francez” (2013), “Unde sunt ele? O schiță a istoriei femeilor” (2022) etc.

Emmanuel Todd deosebește trei stări ale creștinismului: starea activă, starea zombi și starea zero. În stadiul activ, participarea la slujba duminicală este puternică. La stadiul zombi, practica duminicală dispare dar rămân riturile care acompaniază nașterea, căsătoria și moartea. Starea zero se caracterizează prin dispariția botezului și o puternică extindere a incinerării, refuzată multă vreme de Biserică.

“Dacă căsătoria între persoane de același sex este considerată echivalentul căsătoriei între sexe diferite, atunci noi putem afirma că societatea respectivă a atins o stare zero a religiei” (Em. Todd, op. cit., pag. 158). Căsătoria între persoane de același sex poate fi privită “ca un excelent marker antropologic, care permite să fixăm sfârșitul absolut al creștinismului ca forță socială” (Em. Todd, op. cit.).

Căsătoria între persoanele de același sex a fost legalizată, votată în Parlament, în Olanda (2001), în Belgia (2003), Spania și Canada (2005), Suedia și Norvegia (2009), Danemarca (2012), Franța (2013), Regatul Unit al Marii Britanii (2014), S.U.A. (2015), Germania și Finlanda (2017), Irlanda de Nord (2020). Italia, Polonia, Ungaria, între alte țări catolice, nu au legalizat deocamdată căsătoria între persoane de același sex. Prima țară creștin ortodoxă care a legalizat căsătoria unisex a fost Grecia la începutul anului 2024. Dreptul la adopție pentru cuplurile de același sex a fost recunoscut în mai multe țări europene.

România de azi se îndreaptă, foarte probabil, spre o majoritate zombi care va fi urmată de stadiul zero al religiei, în care se va renunța larg la botez și incinerarea va înlocui înmormântările așa cum le cunoaștem încă astăzi. Nu suntem deci departe de legiferarea căsătoriei între persoane de acelasi sex.

Principalii candidați la demnitatea de președinte al României – Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, Nicolae Ciucă, George Simion, Elena Lasconi, Diana Șoșoacă – sunt agenți ai zombificării României, în final agenți ai neantului creștin-ortodox. Tot astfel au fost și foștii  președinți Ion Iliescu, Traian Băsescu și azi Klaus Iohannis, ca și contracandidații lor. La fel vor fi și senatorii și deputații care vor vota în următoarea legislatură căsătoria între persoanele de același sex și punerea ei pe picior de egalitate cu căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Toți  acești senatori și deputați care vor fi aleși la sfârșitul anului 2024 vor vota și drepturi extinse pentru persoanele L.G.B.T. , vor vota dreptul la adopție al cuplurilor de același sex. Totul are un preț, P.N.N.R.- ul, onoarea și avantajele faptului de a fi membru U.E. și de a beneficia de umbrela anti arme nucleare americană. Aceste avantaje vor trebui, între altele, compensate prin renunțarea la tradițiile creștin-ortodoxe, la rolul social al Bisericii Ortodoxe.

NOTA 1 

Zombi: 1.Om înviat din morți, care și-a pierdut identitatea, drogat (în stare de letargie) sau cu creierul spălat, apoi înscris cu anumite ordine, pe care le execută orbește, folosit în interes personal sau de manipulare politică.             

           2. (familiar) Om fără caracter, lipsit de orice voință.                                                                                                                                                      Dexonline 2024

NOTA 2

„Un zombi (Kimbundu: nzumbe, creolă haitiană: zonbi) este o creatură fictivă care apare în cărți și în cultura populară de obicei ca un mort reînviat sau un om fără gândire. Povestirile cu zombi își au originea în sistemul spiritual de credințe afro-caraibian (din Haiti) Voodoo, care spune că unii oameni devin controlați de către un vrăjitor puternic, devenind astfel supușii lui”. 

                                                                                                                                                        Wikipedia 

România a fost forțată, în numele progresului, să parcurgă întreaga istorie a Occidentului în doar treizeci de ani. România va pierde legătura cu creștinismul fondator de civilizație, sub impulsuri externe implacabile, doar într-o generație. 

 

Autor: Petru Romoșan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *