Erdogan a propus o întâlnire cu Bashar al-Assad, în marja Adunării Generale a ONU la New York

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a ONU, pentru o „normalizare” a relaţiilor între cele două ţări, a anunţat Erdogan înainte de pleca sâmbătă spre Statele Unite, relatează AFP.

Cele două ţări şi-au întrerupt toate relaţiile oficiale în 2011, după declanşarea conflictului din Siria.

„Am cerut să ne întâlnim cu Bashar al-Assad pentru a normaliza relaţiile dintre Turcia şi Siria. Aşteptăm acum răspunsul celeilalte părţi”, le-a declarat preşedintele turc jurnaliştilor înainte de a pleca la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, unde urmează să ia cuvântul luni.

Şeful statului turc, care a sprijinit, în zadar însă, eforturile rebelilor sirieni de a răsturna regimul lui Bashar al-Assad, încearcă de câteva luni o apropiere de acesta din urmă şi l-a invitat într-o vizită în Turcia – însă nu a primit un răspuns până în prezent.

Ankara, care controlează zone vaste în nord-vestul teritoriului sirian, cu sprijinul facţiunilor rebele siriene, găzduieşte peste 3,2 milioane de refugiaţi sirieni, conform datelor oficiale ale ONU.

Erdogan a declarat totodată că „Fâşia Gaza va fi în centrul discuţiilor sale de la New York”: „Turcia vrea să joace un rol pentru a pune capăt atrocităţilor comise în Gaza”, a spus el.

„Voi discuta despre măsurile comune care pot fi luate împotriva genocidului din Gaza şi asupra politicilor agresive ale Israelului”, a mai spus şeful statului turc.

În opinia sa, „recentele atacuri lansate de Israel împotriva Libanului justifică îngrijorările Turciei cu privire la riscurile de extindere a conflictului”.

„Comunitatea internaţională, mai ales ţările occidentale, trebuie să înceteze să mai privească la crimele comise de Israel şi să ia măsuri de descurajare”, a mai spus el.

sursa Agerpres

The post Erdogan a propus o întâlnire cu Bashar al-Assad, în marja Adunării Generale a ONU la New York appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *