Inundații Galați – Speranța oamenilor este încă îngropată în nămol. Familii întregi rămase pe drumuri în prag de iarnă

Viitura care a măturat judeţul Galaţi a blocat drumuri şi poduri din 26 de comune şi două oraşe. Sunt peste 60 de kilometri de şosea afectaţi în total şi 43 de poduri. Se adaugă mii de gospodării distruse, familii întregi rămase pe drumuri în prag de iarnă.

Apele s-au retras acum însă speranța oamenilor este încă îngropată în nămol. Au nevoie de ajutor pentru a răzbi. Un reportaj în exclusivitate semnat de Alex Costache, Alex Ungureanu și Dorel Oanca. Sunt imagini și informații cu impact emoțional.

Tanti Maria are 85 de ani și a trăit o viaţă în comună Cuza Vodă. Era singură când apă i-a inundat casa. Rapid a ajuns la 2 metri. A apucat doar să-și pună la adăpost câteva găini și haine. O plită mai înaltă din casă i-a adus salvarea. Acolo s-a ferit din calea apelor.

Maria, locuitoare din comuna Cuza Vodă, judeţul Galaţi: Știi cum era aici? Parcă era Dunăre, așa venea apa. Am stat aici și a venit apă până aici, m-am suit pe masă și am și am plâns. Vecinii m-au strigat de acolo de sus.

Aşa au găsit-o pompierii când au scos-o dintre ape. De atunci stă la o rudă într-o localitate unde n-a ajuns viitura. În casa în care tanti Maria a trăit o viață e imposibil să mai locuiești acum.

Maria, locuitoare din comună Cuza Vodă, judeţul Galaţi: Toate trebuie schimbate, nu mai sunt uși bune…dar eu de unde bani? N-am lacrimi să mai plâng, de o săptămâna de zile sunt …Nu știu încotro s-o iau, nu știu ce să fac.

Grămezi de mobilă și alte obiecte scoase din nămol zac acum pe marginea drumului principal din Cuza Vodă. Este imaginea neputinței unei vieți de muncă în faţa furiei naturii. Pompieri și voluntari îi ajută pe localnici să scoată din case și curți mâlul. Miroase îngrozitor şi în unele locuri este și de 1 metru.

Din gospodării fiecare mai pune la adăpost ce mai poate: un aspirator, câteva haine ori un suflet lipsit de ajutor.

Și locuitorii din comuna Costache Negri trudesc zi de zi să mai recupereze ceva de sub nămolul din curți și case. Acest bărbat își strigă revoltat durerea.

Localnic din comuna Costache Negri, judeţul Galaţi: În 2013 a fost prima dată inundația, nu a fost așa ceva problemă,1 metru jumate de mâl. Deci s-a colmatat gârla asta care trece prin spate. Deci se știe problema, în 2016 a fost altă inundație și acum altă inundație, de ce nu se ia măsuri, de ce nu se fac două brațe unde curge apa asta?

Oamenii își fac greu loc prin mâlul gros care ascunde la fiecare pas tot felul de pericole.

Dan Căpățână, voluntar din judeţul Brăila: Uitați acolo câini legați, care au fost legați în lanț, oi, oi aduse de pe câmp de la stăni. Eu zic că în câteva zile, ăsta e focar de infecție aici, vă dați seama câte animale sunt și acum îngropate aici și nu-s găsite.

În ajutorul locuitorilor din Costache Negri au venit și aceste voluntare din județul Brăila.

Emilia Niculescu, viceprimar comuna Costache Negri: Au rămas foarte multe resturi vegetale și noroi în casele oamenilor în curțile noastre, nu putem să scoatem decât cu utilaje. Probabil că va mai dura cel puțin 2-3 săptămâni până când vom degaja toate aluviunile din curțile noastre, dar ca să refacem tot durează probabil 1 an.

Timpul va fi cel care le va da forță oamenilor să treacă peste dezastrul prin care au trecut.

Campanie TVR: Împreună facem bine!

Vă reamintim, sunt necesare în special materiale de construcții și produse de curățenie, dar și multe alte lucruri care îi ajută pe oameni să poată reveni o viață normală. Toate pot fi aduse la sediul TVR din strada Ermil Pangratti, nr 28, din București, între orele 8 şi 20.

De asemenea, Crucea Roșie a pus la dispoziție trei conturi în care se pot dona bani. Pentru orice informații, ne puteți contacta la numărul 0731.355.775 sau la adresa de e-mail: relatiicupublicul@tvr.ro.

Campanie TVR pentru strângere de ajutoare. Puteți aduce donații, la sediul TVR, între orele 8.00 și 20.00

Televiziunea Română a lansat campania „Împreună facem bine” un demers de solidaritate cu oamenii aflaţi în suferinţă în urma inundaţiilor devastatoare din Moldova, care au luat şapte vieţi, au distrus mii de locuinţe, au închis şcoli şi grădiniţe.

The post Inundații Galați – Speranța oamenilor este încă îngropată în nămol. Familii întregi rămase pe drumuri în prag de iarnă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *