ANALIZA RADAR GEOPOLITIC: Scenarii care ar putea sta la baza încheierii războiului din Ucraina

ANALIZA RADAR GEOPOLITIC: „Este timpul să ne gândim la sfârşitul războiului”/ Scenarii care ar putea sta la baza încheierii războiului din Ucraina, o analiză a lui Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al SIE, fost ministru de externe, prezentată, în premieră, la Radar Geopolitic şi dezvoltată pentru publicaţia Newsweek. O analiză în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA.

-Fiecare scenariu prezintă riscuri şi oportunităţi

Modelul coreean: un conflict nerezolvat

Coreea de Nord și Coreea de Sud au rămas blocate într-un impas militar, după încetarea focului din 1953. Conflictul este înghețat de zeci de ani, ambele părți continuând să revendice dreptul de a se reuni în propriile condiții. În acest scenariu, Ucraina și Rusia ar putea ajunge într-un impas similar, în care nicio parte să nu obţină o victorie militară clară, dar să existe o încetare a focului pentru o pace fragilă.

S-ar crea o frontieră puternic militarizată asemănătoare Zonei Demilitarizate din Coreea, unde tensiunile rămân la cote ridicate.

Finlandizarea: suveranitate cu un cost

-Este o soluţie la care a recurs Finlanda în 1940, în războiul cu URSS. Finlanda a cedat o parte din teritoriu, după un conflict scurt, în schimbul independenţei, dar a fost obligată să fie neutră in conflictele globale ulterioare. Pentru Ucraina, un acord similar ar putea implica cedarea oficială a peninsulei Crimeea și a unor părți din est Rusiei în schimbul unui angajament de neutralitate. Acest lucru ar împiedica Ucraina să adere la NATO sau la orice alte alianțe militare.

Planul Rasmussen: victoria ucraineană

Planul în 7 puncte pentru Ucraina, prezentat de fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen la Summitul pentru democrație de la Copenhaga din mai 2023. Acesta se referă la o strategie pentru asigurarea victoriei și stabilității pe termen lung. Planul are la bază acordarea de sprijin militar susținut pentru Ucraina până când va putea adera la NATO, retragerea completă a forțelor ruse și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, inclusiv a Crimeei. Include tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele de război, reconstrucţia Ucrainei cu asistență occidentală și integrarea în UE și NATO. Este respinsă orice formă de compromis cu Rusia şi se mizează pe faptul că Ucraina ar câştiga războiul.

Ucraina divizată după modelul celor 2 Germanii

Ucraina ar fi împărțită în două entități: Vestul ar intra în NATO și în UE, o parte din Estul Ucrainei ar rămâne sub controlul Rusiei. S-ar oficializa actuala situatie de pe front, ceea ce ar configura o nouă realitate geopolitică pe flancul estic al Europei. Integritatea teritorială a Ucrainei ar fi compromisă iremediabil, iar scindarea ţării ar putea alimenta tensiuni suplimentare între NATO și Rusia.

Invitaţi: Ştefan Popescu, analist de politică externă, Constantin Ciorobea, contraamiral în rezervă, Alexandru Lăzescu, analist politic

-Cu ce „plan pentru victorie” merge preşedintele Zelenski în SUA şi ce ar putea obţine?

-Va invada Israelul Libanul? Implicaţiile atacului de la Beirut, în cadrul caruia a fost eliminat un important comandant Hezbollah.

-Cum a fost paralizată reţeaua de comunicaţii a Hezbollah şi noua fază a războiului hibrid şi informaţional.

The post ANALIZA RADAR GEOPOLITIC: Scenarii care ar putea sta la baza încheierii războiului din Ucraina appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *