Netanyahu: Echipele israeliene vor continua întâlnirile privind propunerile americane de încetare a focului

Echipe israeliene au avut joi întâlniri pentru a discuta propunerile americane de încetare a focului cu Libanul şi vor continua discuţiile în zilele care vin, a declarat vineri premierul israelian Benjamin Netanyahu, adăugând că „apreciază” eforturile SUA, relatează Reuters.

Echipele noastre s-au întâlnit (joi) pentru a discuta iniţiativa SUA şi cum putem avansa către obiectivul comun de întoarcere în siguranţă a oamenilor la casele lor. Vom continua aceste discuţii în zilele care vin„, a afirmat Netanyahu într-un comunicat.

Comentariile sale vin după ce ministrul de Externe israelian Israel Katz a spus joi că nu va fi un armistiţiu în nord, unde aviaţia israeliană desfăşoară cele mai intense bombardamente din ultimele decenii împotriva mişcării islamiste Hezbollah, susţinută de Iran.

După ce Netanyahu a plecat joi către New York pentru a lua parte la lucrările Adunării Generale a ONU, biroul său a difuzat o declaraţie în care se arăta că premierul a ordonat trupelor israeliene să continue luptele din Liban cu toată forţa.

Comunicatul de vineri al lui Netanyahu nu a făcut nicio referire la remarcile lui Katz şi ale altor politicieni israelieni care au respins la rândul lor încetarea focului, notând doar că au fost „numeroase relatări greşite despre iniţiativa SUA de încetare a focului”.

Israelul împărtăşeşte obiectivele iniţiativei lansate de SUA de a permite populaţiei de la graniţa noastră de nord să se întoarcă în siguranţă acasă. Israelul apreciază eforturile SUA în acest sens deoarece rolul SUA este indispensabil pentru ca stabilitatea şi securitatea regiunii să avanseze„, se afirmă în comunicat.

SUA, Franţa, UE, Australia, Canada, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar au îndemnat miercuri la un „armistiţiu imediat de 21 de zile” în Liban, unde conflictul dintre Israel şi Hezbollah ameninţă să cuprindă întreaga regiune, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă.

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a reiterat joi acest apel, în marginea Adunării Generale a ONU de la New York, atenţionând că „o escaladare în plan regional mai amplu nu va aduce nimănui o securitate durabilă”.

Deşi lipsa de progres este frustrantă, „nu renunţăm la urmărirea unei viziuni politice pentru ca israelienii şi palestinienii să poată trăi în pace alături unii de alţii, în două state„, a spus ministrul de externe german, potrivit dpa.

The post Netanyahu: Echipele israeliene vor continua întâlnirile privind propunerile americane de încetare a focului appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *