Doi condamnaţi la moarte a fost executați în SUA. Unul în Oklahoma, cu o injecţie, iar celălalt în Alabama, prin asfixiere cu azot

Doi condamnaţi la moarte au fost executaţi joi în Statele Unite – unul în Oklahoma, cu o injecţie, iar celălalt în Alabama, prin asfixiere cu azot, procedeu utilizat a doua oară în lume, transmite AFP.

Numărul de execuţii de anul acesta din SUA a ajuns astfel la 18, dintre care cinci în mai puţin de o săptămână, scrie Agerpres.

Emmanuel Littlejohn, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat la moarte pentru un omor comis în 1992, în timpul unui jaf la un mini-market. El nu a recunoscut niciodată că ar fi tras focul de armă care a ucis victima.

Littlejohn şi complicele său, Glenn Bethany, s-au acuzat reciproc de crimă. Bethany a fost închis pe viaţă, fără posibilitate de eliberare condiţionată.

Procurorul general al statului Oklahoma, Gentner Drummond, a declarat că „s-a făcut dreptate pentru uciderea lui Kenny Meers” şi că familia acestuia „a aşteptat 32 de ani lungi”.

În august, comisia de graţieri a statului recomandase comutarea pedepsei lui Littlejohn, în ciuda împotrivirii unora din rudele victimei. După ce ultimele recursuri nu au avut succes, doar guvernatorul republican din Oklahoma, Kevin Stitt, ar fi putut să oprească execuţia. Acesta nu a acordat însă de când deţine funcţia decât o singură graţiere.

Miercuri, într-un ultim interviu difuzat de postul public de radio NPR, Littlejohn îi adresase lui Stitt o ultimă rugăminte: „Domnule guvernator, nu mă ucideţi doar ca formalitate”.

Alan Miller, în vârstă de 59 de ani, a fost condamnat la pedeapsa capitală în Alabama pentru că şi-a ucis în 1999 trei colegi.

El a fost executat în penitenciarul Atmore prin inhalare de azot, decesul fiind declarat la ora locală 18.36 conform unui comunicat al autorităţilor statului.

Inhalarea de azot a fost utilizată pentru prima oară ca metodă de execuţie tot în Alabama, în ianuarie. Primul condamnat a cărui viaţă a fost curmată astfel a fost Kenneth Smith. ONU a apreciat că este vorba de o formă de tortură.

Guvernatoarea statului, republicana Kay Ivey, anunţase dinainte că nu îl va graţia pe Miller.

În septembrie 2022, când execuţia acestuia fusese planificată prima dată, procedura de atunci – injecţie letală – a fost anulată în ultimul moment deoarece nu s-a reuşit introducerea în timpul prevăzut a perfuziilor pentru injectarea soluţiei.

Din cele 50 de state americane, 23 au abolit pedeapsa cu moartea, iar alte şase – Arizona, California, Ohio, Oregon, Pennsylvania şi Tennessee – respectă un moratoriu asupra execuţiilor decis de guvernatorii respectivi. 

The post Doi condamnaţi la moarte a fost executați în SUA. Unul în Oklahoma, cu o injecţie, iar celălalt în Alabama, prin asfixiere cu azot appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *