Europa printre rânduri. Germania devine din ce în ce mai eurosceptică

În Austria au loc alegeri federale duminică și de rezultatul lor depind și șansele noastre de a intra mai repede cu frontierele terestre în spațiul Schengen. Mai multe despre acest subiect, dar și altele, în rubrica lui Lucian Pîrvoiu, „Europa printre rânduri”.

Germania dă semne tot mai insistente că pune la îndoială proiectul european la crearea căruia a  participat nemijlocit împreună cu Franța. Politico scrie chiar că aruncă în aer visul european de a deveni o super putere financiară în lume. În mai puțin de două săptămâni Berlinul a transmis mesaje cel puțin eurosceptice dacă nu total opuse valorilor europene declarate: mai întâi a respins prin vocea ministrului de Finanțe propunerile de stimulare a competitivității economice prezente în raportul Draghi de a finanța un plan imens de injecție de capital de 800 de miliarde de euro anual prin datorie comună europeană.

Apoi a reintrodus controale la frontierele vestice, după ce o făcuse deja la cele estice, punând în paranteză spațiul liber de circulație. Iar acum, prin vocea cancelarului Olaf Scholz, intervine într-o chestiune economică, majorarea de capital a participației băncii italiene Unicredit la banca germană Commerzbank. Scholz consideră acțiunea drept preluare ostilă, i se opune și în același timp se opune uniunii bancare , despre care se tot vorbește dar în van. O astfel de uniune ar permite crearea unor giganți bancari pe model american. Fără o mai mare integrare și renunțare la suvernaitate pentru un model federal, Uniunea Europeană șchioapătă din ce în ce mai tare.   

AUSTRIA VOTEAZĂ, ROMÂNIA SE UITĂ ȘI VREA ÎN SCHENGEN TERESTRU

Austria se pregătește de alegeri federale pe care le urmărim și noi cu sufletul la gură, pentru că am ajuns să ne dorim să rămână la putere cancelarul Nehammer și ministrul său de interne Gerhard Karner. Altfel, dacă Herbert Kickl ar deveni cancelar, ne-ar bloca mult și bine la Schengen. Din fericire, se pare ca potrivit ultimelor sondaje locul întâi pe care se afla formațiunea sa radicală se clatină și șansele de a deveni cancelar scad.

BULGARII NE ANUNȚĂ CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN

Agenția bulgară de presă o citează pe șefa reprezentanței Comisiei Europene la Sofia, Yordanka Ciobanova, și anunță că la consiliul JAI de pe data de 10 octombrie din Luxemburg comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson și ministrul maghiar de resort, care deține președinția Consiliului, vor cere ridicarea controalelor de la frontierele terestre ale celor două țări. De ce auzim această informație de la vecinii bulgari, când avem și noi o reprezentanță a comisiei, un minister de Interne și unul de externe, mister. La noi totul e la secret, astfel că probabil și atunci când vom intra cu totul în Schengen, vom afla mai întâi de la vecinii bulgari.  

The post Europa printre rânduri. Germania devine din ce în ce mai eurosceptică appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *