NATO va înfiinţa un comandament terestru pentru nordul Europei, în estul Finlandei

Alianţa Nord-Atlantică va înfiinţa anul viitor un nou comandament terestru în Finlanda, nu departe de frontiera cu Rusia, având ca sarcină supervizarea operaţiunilor forţelor terestre ale NATO în nordul Europei în cazul unui conflict militar, a declarat vineri ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen, citat de Reuters.

Finlanda a aderat la NATO anul trecut, ca răspuns la invazia pe scară largă declanşată în februarie 2022 de Rusia în Ucraina, şi organizează prezenţa alianţei pe teritoriul său.

„În dimineaţa aceasta, am decis că vom propune NATO să înfiinţeze acest comandament împreună cu cartierul general al armatei (finlandeze) la Mikkeli”, a declarat ministrul Antti Hakkanen, după ce a anunţat în iunie că toate statele membre NATO şi-au dat acordul politic pentru acest plan.

Centrul – denumit de NATO Multi Corps Land Component Command – va opera sub egida Comandamentului interarme al forţelor alianţei (Joint Force Command) din Norfolk (cu sediul în SUA) şi împreună cu comandamentul forţelor terestre ale Finlandei, care se află deja la Mikkeli, la aproximativ două ore de mers cu maşina de graniţa finlandezo-rusă.

Ministrul finlandez al Apărării a declarat că unitatea va avea iniţial un buget anual de 8,5 milioane de euro (9,5 milioane de dolari) şi va fi formată din câteva zeci de funcţionari internaţionali.

La începutul acestei luni, Finlanda şi Suedia vecină, care a aderat şi ea la alianţă în acest an, au declarat că Suedia va coordona vizitele trupelor NATO şi exerciţiile internaţionale în nordul Finlandei.

Cu toate acestea, Helsinki nu doreşte o forţă multinaţională permanentă de tipul celei care a fost desfăşurată, de exemplu, în ţările baltice, având în vedere dimensiunea considerabilă a forţelor proprii ale Finlandei.

Vorbind în aceeaşi conferinţă de presă vineri, comandantul armatei finlandeze, Pasi Valimaki, a declarat că domeniul de aplicare geografic al noii unităţi va fi stabilit la o dată ulterioară, dar, iniţial, aceasta va supraveghea planificarea operaţiunilor forţelor terestre în regiunea nordică.

Preluare Agerpres

The post NATO va înfiinţa un comandament terestru pentru nordul Europei, în estul Finlandei appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *