Meteorologii au emis Cod roșu și portocaliu de ploi torenţiale şi abundente până luni dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente valabilă până luni dimineaţa în judeţul Galaţi şi două coduri portocalii ce vizează cea mai mare parte a ţării.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 30 septembrie, ora 00 – 30 septembrie, ora 9:00, pe fondul avertizării Cod roşu, în judeţul Galaţi va ploua torenţial şi abundent. Cantităţile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp.

Totodată, în interval 29 septembrie, ora 10:00 – 29 septembrie, ora 20:00, este valabilă avertizarea Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente în nordul şi estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei.

Astfel, pe arealele judeţelor Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Ilfov şi Bucureşti, în intervalul menţionat, vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp.

Cod roșu de ploi în județul Galați, de la miezul nopții. Raed Arafat: Am adus peste 1000 de pompieri din alte județe

Județul Galați, lovit deja de inundații în urmă cu două săptămâni, va intra sub Cod roșu de ploi începând de la miezul nopții, au anunțat meteorologii.

De asemenea, ANM a emis un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente, intensificări ale vântului, valabil în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei, estul şi sudul Transilvaniei, zona de munte a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…70 l/mp şi local peste 80…100 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Meteorologii au emis şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 29 septembrie, ora 10:00 – 29 septembrie, ora 20:00, în cea mai mare parte a ţării. Vremea se va răci accentuat în toată ţara, potrivit meteorologilor.

În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h.

De asemenea, Cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului a fost emis şi pentru cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania, valabil în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00.

Recomandări pentru populație, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat duminică, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice, activarea Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), pentru monitorizarea atentă şi permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate.

Potrivit ANM, în intervalul menţionat vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

Totodată, o avertizare Cod Galben de ninsori şi intensificări ale vântului la altitudini în general de peste 1.700 m în Carpaţii Orientali şi Meridionali este valabilă în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 – 1 octombrie, ora 10:00.

Potrivit meteorologilor, la altitudini în general de peste 1.700 m, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

De asemenea, un Cod Galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului este valabil în perioada 30 septembrie, ora 10 – 1 octombrie, ora 10:00, fiind afectate zone din Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei.

În intervalul menţionat vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h. 

Cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale și furtuni în aproape toată țara

Aproape întreg teritoriul ţării este sub este sub cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale. Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a ajuns şi la București.

The post Meteorologii au emis Cod roșu și portocaliu de ploi torenţiale şi abundente până luni dimineața appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *