Cod roșu de ploi torențiale în județul Galați, de la miezul nopții. Raed Arafat: Am adus peste 1000 de pompieri din alte județe. Rugăm populația să asculte recomandările autorităților

Județul Galați, lovit deja de inundații în urmă cu două săptămâni, va intra sub Cod roșu de ploi începând de la miezul nopții, au anunțat meteorologii. În zonă va ploua torențial și abundent, cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp, au anunțat meteorologii. Ploi torențiale și abundente vor cădea în cea mai mare parte din țară.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a explicat la TVR Info ce măsuri au fost luate și a dat asigurări că în județul Galați, dar și în alte județe afectate de cod portocaliu a fost ridicat nivelul de alertă.

În toate județele care sunt sub codul portocaliu am ridicat nivelul de alertă la Inspectoratele pentru Situații de Urgență aducând încă o tură, adică acum sunt două ture prezente la serviciu în toate județele respective. Plus o manevră de forțe. Dar, cea mai semnificativă rămâne la Galați, unde avem peste 1000 de pompieri din alte județe, în afară de pompierii județului Galați. La care se adaugă, de la ministerul Apărării și de la alte forțe ale ministerului Afacerilor Interne„, a declarat Raed Arafat, la TVR Info.

La Galați, având în vedere intrarea și a Codului Roșu, și având în vedere că avem timp de pregătire, se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență și se vor lua măsuri preventive. Rugămintea noastră către populație este să asculte aceste recomandări, să colaboreze cu autoritățile, ca să nu se piardă timp. În cazul în care se va recomanda, din anumite zone, evacuarea unor persoane sau se va recomanda autoevacuarea – să meargă oamenii undeva la rude, până trece acest cod. Rugămintea noastră către populație este să asculte acest Cod„, a mai spus Arafat.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat duminică, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice, activarea Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), pentru monitorizarea atentă şi permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate.

Potrivit unui comunicat al DSU, au fost crescute capacităţile operaţionale la toate inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă aflate sub cod portocaliu.

De asemenea, se verifică permanent amenajările hidrologice şi zonele cu risc din albiile râurilor şi se asigură serviciul de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale.

Purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galați, Teodora Diaconița, a explicat la TVR Info ce măsuri au fost luate în Galați, în contextul avertizărilor meteorologice și hidrologice.

Cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale și furtuni în aproape toată țara

Aproape întreg teritoriul ţării este sub este sub cod galben şi cod portocaliu de ploi torenţiale. Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a ajuns şi la București.

The post Cod roșu de ploi torențiale în județul Galați, de la miezul nopții. Raed Arafat: Am adus peste 1000 de pompieri din alte județe. Rugăm populația să asculte recomandările autorităților appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *