România, sub avertizare de ploi și inundații. Ordine de evacuare în patru județe

Update Persoane din mai multe localități ale județelor Galați, Vrancea, Vaslui și Iași au primit până acum ordin de evacuare pe fondul avertismentelor meteo de vreme severă și a pericolului de inundații. Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică fiind în vigoare un Cod galben în cea mai mare parte a ţării. În nordul şi estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei şi sudul Transilvaniei, este Cod portocaliu de ploi abundente. În noaptea de duminică spre luni, judeţul Galaţi se va afla sub Cod roşu de ploi torenţiale, cu cantităţi de apă de 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80-100 l/mp. Şi în Bucureşti, vremea se răceşte şi devine instabilă. IGSU a anunţat că a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la Ministerul Afacerilor Interne şi Centrele Judeţene.

Vremea extremă nu le dă răgaz oamenilor din județul Galați. După inundațiile devastatoare de acum doua săptămâni, un nou cod roşu de ploi torenţiale a fost emis de meteorologi. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus deja evacuarea preventivă a tuturor oamenilor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele unde s-ar putea produce inundații. Persoanele vulnerabile vor fi mutate în zone sigure astăzi. Iar luni cursurile vor fi suspendate în școlile din 22 de localități.

Codul roșu de ploi torențiale emis pentru Galați e valabil de la miezul nopții și până luni dimineața, la ora 9.00. Sunt prognozate ploi torențiale și abundente. Cantitățile de apă pot ajunge până la 100 de litri pe metru pătrat în centrul și vestul județului. În plus, Galaţiul este sub o avertizare hidrologică de cod roșu, până marți dimineața, ceea ce înseamnă risc de inundații majore.

Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20,00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00,00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9,00, sub avertizare Cod Roşu de ploi, cât şi de inundaţii. În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora. Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii„, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Galaţi.

Meteorologii au emis Cod roșu și portocaliu de ploi torenţiale şi abundente până luni dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roşu de ploi torenţiale şi abundente valabilă până luni dimineaţa în judeţul Galaţi şi două coduri portocalii ce vizează cea mai mare parte a ţării.

Autoritățile se pregătesc să facă față noului val de vreme extremă în județul Galați, grav lovit de inundații la jumătatea lunii. Încă de sâmbătă, pompierii gălăţeni au mers în teren pentru a discuta cu autorităţile locale, în vederea informării cetăţenilor cu privire la riscurile care pot apărea.

În urma acestei acţiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de duminică, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autorităţile locale au identificat şi spaţii în care pot fi relocate persoanele evacuate.

Echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice. În acest scop, SGA Galaţi a dislocat în teren utilaje, staţionate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

„Avem 1.300 de militari (pompieri, jandarmi şi militari MApN) în teren. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi va dubla tura de serviciu. SGA are utilaje în teren pentru a interveni dacă se va impune la poduri şi podeţe, astfel încât să nu se colmateze aceste zone. Se instituie permanenţă în toate primăriile din judeţul Galaţi. S-au verificat toate sistemele de alarmare şi s-au identificat persoanele vulnerabile care nu se pot autoevacua”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Teodora Diaconiţa.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localităţi – Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Podoleni (Barcea), Bereşti Meria, Măstăcani, Griviţa şi Suhurlui – să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale”, a explicat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.

Până diseară și sudul țării este sub cod portocaliu de averse și vijelii. Iar apoi vremea rea cuprinde jumătatea de est. Va ploua abundent, iar vântul va atinge și 85 km pe oră. În urmă cu două săptămâni, 7 oameni au murit în Galați, iar aproape 7.000 de gospodării au fost grav afectate de apele revărsate.

 

The post Persoanele din judeţul Galaţi care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii vor fi evacuate. Cursuri suspendate în școlile din 22 de localități appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *