Siegfried Mureșan: Cancelarul Austriei a jucat cartea extremismului eurosceptic și a fost învins de adevărata extremă dreaptă

nehammer

„Am spus mereu că toți liderii europeni care vor să învingă extremiștii eurosceptici cu același tip de discurs vor eșua”, scrie eurodeputatul Siegfried Mureșan după ce Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, a câştigat alegerile parlamentare din Austria cu 29,2% din voturi, conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate de Ministerul de Interne.

“Așa s-a întâmplat și cu Karl Nehammer care a pierdut, aseară, alegerile generale în fața partidului de extremă dreaptă eurosceptic FPÖ. Acțiunile antieuropene ale lui Nehammer, inclusiv blocarea aderării României la spațiul Schengen, s-au dovedit a fi în zadar.

Ce urmează?

Mă aștept ca FPÖ să fie izolat, iar celelalte partide, inclusiv partidul ÖVP al cancelarului Nehammer, să negocieze în următoarea perioadă formarea unei coaliții fără extrema dreaptă. Este decizia cea mai bună pentru Austria și pentru întreaga Uniune Europeană.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre, lucrurile sunt clare: în primul rând, țara noastră este pregătită să adere de peste 13 ani. În al doilea rând, liderii austrieci nu mai au de ce să joace electoral acest subiect fiindcă alegerile s-au încheiat. Nu în ultimul rând, Austria deține și portofoliul pentru migrație în viitoarea Comisie Europeană. Ca atare, liderii austrieci nu mai pot folosi problemele de migrație ca pretext pentru a amâna aderarea României fiindcă dețin portofoliul responsabil cu soluționarea acestor probleme”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan

Partidul Libertăţii (FPO) – de extremă-dreapta – a câștigat scrutinul, marcând astfel prima victorie la urne, de la Al Doilea Război Mondial încoace, a unui partid adânc înrădăcinat în ideologia nazistă, relatează Politico.

Partidul Popular Austriac (OVP), conservator, din guvernul de coaliţie în exerciţiu, a fost împins pe locul al doilea, cu 26,5% din voturi.

OVP a pierdut 11 puncte procentuale faţă de alegerile din 2019, în timp ce FPO a câştigat 13 puncte procentuale după ce a fost dat afară din guvern într-un scandal de corupţie din 2019.

Social-democraţii (SPO) au obţinut al treilea cel mai mare număr de voturi, cu 21,1% (în scădere cu 0,1 puncte procentuale), conform rezultatelor preliminare.

Partidul liberal NEOS a primit 9% din voturi, o creştere de 0,9 puncte procentuale. Verzii, care au fost anterior la guvernare cu conservatorii, au primit doar 8% din voturi, o scădere de 5,9 puncte procentuale.

Rezultatul preliminar include majoritatea voturilor prin corespondenţă. Se aşteaptă ca numărarea tuturor buletinelor de vot să se încheie joi.

The post Siegfried Mureșan: Cancelarul Austriei a jucat cartea extremismului eurosceptic și a fost învins de adevărata extremă dreaptă appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *