Succes istoric pentru extrema dreaptă în Austria, cea mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial

În Austria, Extrema dreaptă este aproape de o victorie istorică – cea mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Rezultatele provizorii ale Alegerilor Parlamentare arată că Partidul Libertății a obținut 29,2% dintre voturi. Vă trebui să intre într-o coaliție ca să poată guverna, dar este cel mai recent succes în ascensiunea extremei drepte din Europa.

Liderul Partidului Libertății, Herbert Kickl, le-a spus alegătorilor că au deschis ușa către o nouă eră. Și i-a îndemnat pe rivalii politici să găsească soluții să i se alăture la guvernare.

„Ceilalți sunt cam șocați, se poartă de parcă alegerile n-au avut loc. Vă mai dau două-trei zile să vă gândiți, poate vă veniți în simțiri. Și ar fi în interesul vostru!”, a spus Kickl.

S. Mureșan: Cancelarul Austriei a jucat cartea extremismului eurosceptic și a fost învins de adevărata extremă dreaptă

„Am spus mereu că toți liderii europeni care vor să învingă extremiștii eurosceptici cu același tip de discurs vor eșua”, scrie eurodeputatul Siegfried Mureșan după ce Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, a câştigat alegerile parlamentare din Austria cu 29,2% din voturi, conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate de Ministerul de Interne.

Migrația a fost tema principală a scrutinului. Extrema dreaptă, eurosceptică şi pro-rusă, a anunțat construirea unei „fortăreţe austriece” a politicii anti-migraţie. Tot pe o politică anti-migrație a mers și actualul cancelar Karl Nehammer, din partea conservatorilor – România știe astea prea bine prin opoziția Austriei la intrarea noastră în Schengen. Partidul Poporului al lui Nehammer, ÖVP, a obținut însă al doilea scor, cu doar aproximativ 26% din voturi, și rămâne de văzut dacă va accepta să guverneze cu extrema dreaptă. Potrivit unei analize citate de BBC, majoritatea votanților acesteia sunt persoane între 35 și 59 de ani, femeile sunt mai înclinate către extrema dreaptă decât bărbații.

Participarea la vot a fost uriașă – aproape 75% din electorat. Victoria extremei drepte în Austria vine într-un context similar european. În Franța extremiștii au câștigat peste 37% din parlament, în Germania formațiunea AfD este în plină ascensiune și a obținut aproape o treime din voturi în câteva landuri din estul țării.

The post Succes istoric pentru extrema dreaptă în Austria, cea mai mare de după cel de-Al Doilea Război Mondial appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *