100.000 de oameni au fugit din Liban în Siria, în urma bombardamentelor lansate de armata israeliană. ONU: Exodul continuă

Aproximativ 100.000 de omeni au fugit în Siria, în urma atacurilor aeriene israeliene asupra Libanului, a anunţat luni agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR), o cifră care s-a dublat în două zile, relatează AFP.

„Numărul persoanelor care trec din Liban în Siria, fugind de atacurile aeriene israeliene – cetăţeni libanezi şi sirieni – a ajuns la 100.000. Exodul continuă”, a scris Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, pe reţeaua socială X.

Sprijin de la UNHCR și Semiluna Roșie

„UNHCR este prezent la patru puncte de trecere” pentru a-i ajuta pe aceşti oameni, „alături de autorităţile locale şi Semiluna Roşie Siriană”, a mai spus Înaltul Comisar  ONU.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a declarat sâmbătă că peste 50.000 de persoane au fugit în Siria.

Cu o zi înainte, un oficial al UNHCR în regiune afirmase că proporţia era de 80% sirieni care se întorc în ţara lor şi 20% libanezi care fug din ţară, din calea bombardamentelor.

Din 23 septembrie, armata israeliană şi-a intensificat bombardamentele în Liban pentru a permite, potrivit acesteia, întoarcerea în nordul Israelului a locuitorilor săi strămutaţi în urma schimburilor de focuri cu gruparea libaneză Hezbollah.

Aceste lovituri aeriene au dus la deplasări semnificative ale populaţiei, atât în interiorul Libanului, cât şi către Siria.

Săptămâna trecută, bombardamentele israeliene au provocat moartea a peste 700 de persoane în Liban, majoritatea civili, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii.

Ajutor alimentar de urgență

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU a anunţat duminică o operaţiune de urgenţă pentru a oferi ajutor alimentar pentru un milion de persoane afectate de conflictul din Liban.

„Pe măsură ce criza se adânceşte, ne pregătim să ajutăm până la un milion de persoane cu ajutor financiar şi alimentar”, a declarat Matthew Hollingworth, directorul PAM pentru Liban.

Oficialul a cerut comunităţii internaţionale să contribuie cu până la 105 milioane de dolari, pentru a permite organizaţiei să finanţeze aceste operaţiuni până la sfârşitul anului. Preluare Agerpres

The post 100.000 de oameni au fugit din Liban în Siria, în urma bombardamentelor lansate de armata israeliană. ONU: Exodul continuă appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *