Laura Codruța Kovesi confirmă ancheta Parchetului European, în cazul licitației de construire a noului spital din Lugoj

O anchetă jurnalistică, inițiată de „România, te iubesc”,  dezvăluie cum o rețea de firme fraudează licitații ale statului în proiecte cu finanțare europeană. Unul dintre subiecte este spitalul de la Lugoj, mai exact licitația anulată de către Primăria Lugoj, după ce fostul manager de proiect, Claudiu Buciu, a descoperit că una dintre firmele din asocierea care a câștigat licitația a prezentat documente false privind experiența în proiecte similare.

Jurnaliștii PRO TV au stat de vorbă inclusiv cu șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, firma implicată în licitație și cazul de la Lugoj este sub investigația procurorilor.

„Eu am scris un mail la Parchetul European (EPPO), la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie, pe platforma lor de comunicare directă, pentru că mi s-a spus că dacă încerc să fac ceva în România, n-o să se întâmple nimic. Asta îți transmit autoritățile de forță din România, spun așa: când vii cu un asemenea caz, să vedem pe cine afectează, pe politicianul X, pe Y, pe Z, nu e bine, că noi vrem un stat stabil. Și sub pălăria asta de stat stabil lăsăm niște nenorociți de politicieni să facă ce vor. Și atunci eu, înțelegând de la oamenii de bună credință din anumite instituții că nu vom avea șanse să facem ceva în România, am trimis direct mail la Parchetul European, fără să spun la nimeni. Eu am fost foarte succint în ceea ce am trimis la Parchetul European. Procurorii europeni și-au luat singuri documente de peste tot.

Târziu, după ce am trimis acea sesizare, mai exact cu o săptămână înainte de a trimite această sesizare la cât de multe autorități din România am putut, cei de la Parchetul European m-au sunat și mi-au spus că se confirmă tot ce am scris eu și că ei merg cu ancheta mai departe.

La instituțiile din România am scris la peste 100, la cele relevante, am trimis la toate instituțiile care ar fi putut să facă controale sau să supravegheze licitațiile, toate cele 15 sau 16 licitații, nu doar a noastră”, spune Claudiu Buciu în cadrul emisiunii.

Pentru a înțelege ce investighează procurorii europeni, jurnaliștii PRO TV s-au dus la Luxemburg, la EPPO, instituție de control privind cheltuirea banilor publici europeni, condusă de Laura Codruța Kövesi. Parchetul European investighează fraude cu fonduri europene în valoare de 3 miliarde de euro, iar cazul de la Lugoj este unul dintre ele.

Laura Codruța Kövesi: „Da, inclusiv în acest caz. Oficial vă pot confirma că este o investigație în curs. Sigur, nu pot să vă dau acum foarte multe elemente despre ceea ce facem în dosar, dar ne-am sesizat cu privire la această situație. Ceea ce dumneavoastră ați descris pare a fi o chestiune sistemică în România, și anume folosirea unor scrisori de garanție false în cadrul procedurilor care vizează obținerea fondurilor europene. Și această chestiune sistemică noi am văzut-o în mod constant în trei domenii: infrastructură, IT și domeniul sănătății, pentru că aici sumele de bani sunt cele mai mari. Aceste grupuri organizate au creat, așa cum am spus, un întreg mecanism și o întreagă structură pentru a putea acționa. Citește mai departe pe lugojeanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *