Românii, campioni la risipă alimentară. Milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi

Românii sunt printre cetățenii europeni care risipesc cea mai multă mâncare. Asta deși alimentele sunt tot mai scumpe, iar veniturile au rămas mai mici în comparație cu alte țări. Autoritățile vor să combată fenomenul cu ajutorul băncilor de alimente, dar și cu analize gratuite pentru produsele care vor fi donate.

Cătălin Deacu – reporter TVR: În România, cele mai mari cantități de alimente sunt irosite în alimentație publică, la nivelul consumatorilor casnici de la orașe si în procesare, arată cele mai recente date ale Ministerului Agriculturii. 

Alimentele s-au scumpit anul acesta, în medie, cu peste 3%, potrivit Instititului Național de Statistică. Chiar și așa, multă mâncare neconsumată ajunge la gunoi.  Iar motivele sunt multiple.

România are o lege pentru combatarea risipei alimentare încă din 2016. De atunci, cantitățile de alimente care au ajuns la gunoi au început să scadă, dar au rămas peste media Uniunii Europene. Tot mai multe companii fac eforturi pentru diminuarea fenomenului.

MARIA RUXANDRA MIHAI – reprezentantul unui retailer: Avem măsuri constante (…) de la optimizarea permanentă a stocurilor si a comenzilor care se fac de la magazine la depozite, de la depozite la furnizori (…) să ne asigurăm că nu comandăm în exces.

LELIA MANCAŞ – reprezentant, companie specializată în soluţii de plată pentru alimentaţie: Avem programe de educare pentru copii, (…) evenimente pe care le organizăm pentru angajați și până la acțiuni de tipul acesta pentru a ajuta comunitățile vulnerabile.

În țară funcționează nouă bănci de alimente regionale. Cea mai mare dintre acestea, aflată în Capitală, are mai nou un depozit de trei ori mai mare.

GABRIEL SESCU – preşedinte, Banca pentru Alimente: Noi astăzi la București discutăm deja de peste 70.000 de beneficiari în cadrul acestor organizații încercăm să sprijinim si alte bănci din rețea si discutăm despre 300.000 de beneficiari la nivel național.

Autoritățile iau în calcul să extindă rețeaua și să faciliteze realizarea analizelor pentru produsele care urmează să fie donate.

AUREL SIMION – secretar de stat, Ministerul Agriculturii: Mi-aș dori să creem obligativitatea ca asemenea bănci de alimente să fie la nivelul fiecărui județ, nu regiuni.

IOAN OLELEU – vicepreşedinte, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor:
Ne gândim ca pe viitor chiar să introducem o facilitate (…) ca o parte din aceste analize să fie efectuate gratuit.

La nivel european, numai în 2022, un cetățean a aruncat la gunoi,în medie, 132 de kilograme de alimente, cu două kilograme mai puțin decât în anul anterior, arată datele Oficiului European de Statistică „Eurostat”.

The post Românii, campioni la risipă alimentară. Milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *