Israel – Hezbollah, o relație tensionată care durează de peste 40 de ani

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah – Grupul șiit libanez susținut de Iran, au escaladat semnificativ în ultimele luni, atingând un nou punct critic în contextul conflictului din Gaza. Dar relaţia tensionată durează de peste 40 de ani.

Relația dintre cele două părti a fost marcată de aproape patru decenii de conflicte, iar atacurile recente ale Hamas împotriva Israelului, începând cu 7 octombrie 2023, au reaprins această dispută, declanșând o serie de atacuri reciproce.

În data de 28 iulie, moartea a 12 copii druzi în urma tirurilor de rachete asupra Înălțimilor Golan, ocupate de Israel, a intensificat tensiunile. În replică, Israelul a efectuat o lovitură aeriană la periferia Beirutului, având că țintă pe Fouad Shukur, unul dintre ofițerii de top ai Hezbollah, considerat responsabil de atac.

Această acțiune a provocat furia liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a promis o „răzbunare bine studiată” și a declarat că „ne confruntăm cu o bătălie majoră”.

Pentru a înțelege complexitatea acestui conflict, este esențial să privim la momentele istorice cheie.

În 1982, Hezbollah a fost fondat că o mișcare de rezistență împotriva intervenționismului israelian în Liban, sprijinită de regimul iranian.

În 2000, după 22 de ani de ocupație, Israelul s-a retras din sudul Libanului, o retragere considerată o victorie istorică de Hezbollah. Totuși, ciocnirile nu au încetat.

Un alt punct culminant a fost războiul din 2006, când Hezbollah a răpit doi soldați israelieni, declanșând o ripostă masivă din partea Israelului. Conflictul, care a durat 33 de zile, a dus la moartea a 1.200 de libanezi și a 165 de israelieni, fiind unul dintre cele mai violente războaie dintre cele două părți.

În 2011, în Siria a izbucnit războiul civil între armata guvernantă și grupurile opuse regimului președintelui Bashar al-Assad. În acest conflict intern, Hezbollah a fost de partea guvernului sirian, numind revoluția o „conspirație pentru distrugerea alianței cu Assad împotriva Israelului”. Preluând controlul mai multor sate siriene și luptând alături de armata siriană încă de la început, Hezbollah a luat parte în mod clar la conflict, arată jurnaliștii de la lemonde.fr.

În prezent, evoluția conflictului din Gaza a reaprins temerile unei escaladări regionale majore. În contextul atacurilor din octombrie 2023, Hezbollah și Israel au reluat ciocnirile, cu un bilanț de peste 500 de morți în Liban și zeci de victime în Israel.

Observatorii internaționali avertizează că, deși niciuna dintre părți nu pare să dorească un război total, retorica agresivă și acțiunile recente ar putea declanșa o criză regională de proporții, dacă nu se găsește o soluție diplomatică rapidă.

The post Israel – Hezbollah, o relație tensionată care durează de peste 40 de ani appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *