Vânătoarele de drone. Femeile ucrainene participă la operațiuni pe front cot la cot cu bărbații

Una din cele mai mari presiuni pentru armata ucraineană este personalul: țara pur și simplu nu-și poate permite demografic să arunce în luptă zeci de mii de oameni cum fac rușii, fără să le pese de numărul victimelor. Acum, pe front încep să se înroleze și femeile.

Două tinere se antrenează cot la cot cu camarazii lor bărbați, în poligonul de tir.

„Mala”, luptătoare ucraineană: „Avem un bărbat în grupa noastră – niciodată nu s-a plâns de prestația noastră. Nici comandantul. Participăm la aceleași operațiuni, suntem cu toții tovarăși de arme.”

Mala și Kalypso fac parte dintr-o unitate care are o misiune aparte: să vâneze drone-kamikaze, cel mai adesea aparate iraniene Shahed – pe care rușii le folosesc să atace obiective de infrastructură, dar și zone urbane din Ucraina, case, blocuri de locuit, școli.

„Kalypso”, luptătoare ucraineană: „Avem cunoștințe care și-au pierdut tatăl, copilul nou-născut, soțul. Asta ne motivează cu atât mai mult să doborâm dronele.”

Operațiunile lor au loc doar noaptea. Grupul de intervenție primește datele aproximative de localizare și se mobilizează în câteva minute.

„Kalypso”, luptătoare ucraineană: „Dronele sunt vopsite în negru, e greu. Fără echipamente de vedere nocturnă, nici nu le poți observa.”

Ucraina depinde de sprijinul financiar și militar acordat de Occident – și există și voluntari străini. Dar covârșitoarea majoritate a celor ce luptă în prima linie, cei care folosesc armele și se expun, sunt ucraineni – și aici totul depinde de curajul și dăruirea lor.

The post Vânătoarele de drone. Femeile ucrainene participă la operațiuni pe front cot la cot cu bărbații appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *