Riscurile creșterii datoriei publice a României: inflație și dobânzi mai mari în viitor. În prezent, datoria țării noastre a ajuns la aproximativ 172 de miliarde de euro

Creșterea datoriei publice în România ar putea avea consecințe semnificative asupra economiei, inclusiv dobânzi mai mari pe termen mediu și lung. Nu o spunem noi, ci specialiștii. Și e important în actualul context să vă prezentăm vocile si analizele care contează.

Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank sustine pentru economica.net că datoria publică relativ joasă a fost un avantaj pentru România, dar spațiul de manevră devine din ce în ce mai limitat, pe fondul unei creșteri a riscului de țară. Tătaru subliniază că, deși efectele pe termen scurt ar putea stimula consumul și investițiile, creșterea deficitelor gemene și a datoriei externe ar putea genera dobânzi mai mari.

„Nu preconizăm o depreciere semnificativă a cursului de schimb, mai ales având în vedere că obiectivul de a menține inflația în limitele țintă este în continuare prioritizat. Totuși, impactul asupra inflației va fi limitat”, afirmă economistul.

În prezent, datoria României a ajuns la 860 de miliarde de lei (aproximativ 172 de miliarde de euro), echivalând cu 51,4% din PIB, în creștere de la 49% din PIB. Tătaru avertizează că riscul ca deficitul bugetar să depășească 7% din PIB este un factor de incertitudine pentru piețe.

Această situație ar putea lăsa România într-o poziție mai vulnerabilă în fața unor evenimente economice neprevăzute la nivel global.

Tătaru estimează că plățile cu dobânzile ar putea ajunge la 2,1% din PIB în acest an, menținându-se la un nivel similar și în 2025.

Creșterea sub așteptări a PIB-ului în acest an va contribui la o creștere a datoriilor, ceea ce ar putea afecta negativ stabilitatea economică pe termen lung.

„Decalajul față de tendințele regionale de scădere a yield-urilor s-ar putea menține dacă nu există un angajament credibil de reducere a deficitului bugetar”, concluzionează Tătaru.

Această situație necesită o atenție sporită din partea autorităților române pentru a evita o eventuală instabilitate economică.

The post Riscurile creșterii datoriei publice a României: inflație și dobânzi mai mari în viitor. În prezent, datoria țării noastre a ajuns la aproximativ 172 de miliarde de euro appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *