Mark Rutte a preluat mandatul de secretar general al NATO de la Jens Stoltenberg. Prioritățile sale: Ucraina și suplimentarea cheltuielilor pentru Apărare

Olandezul Mark Rutte a preluat marți funcția de secretar general NATO, deținută până acum de Jens Stoltenberg, care a condus alianța militară timp de un deceniu. Printre provocările imediate ale noului lider al Alianței Nord-Atlantice se află războiul din Ucraina, bugetele de apărare, dar și incertitudinea politică din SUA.

Ucraina este slăbită de războiul prelungit. Europa nu și-a întărit semnificativ apărarea, în schimb e amenințată de extremismul în creștere, legitimat prin vot. Iar în SUA, lupta electorală dintre Donald Trump și Kamala Harris este strânsă, iar poziția fostului președinte Trump față de NATO și Ucraina este îngrijorătoare pentru mulți.

În acest context provocator ,olandezul Mark Rutte preia funcția de secretar general NATO. Rutte îi succede lui Jens Stoltenberg, care a condus alianța militară timp de un deceniu.

Mark Rutte a preluat funcția de secretar general al NATO în cadrul unei ceremonii la sediul NATO din Bruxelles.

Oficialul a declarat că Ucraina este prioritatea sa principală, urmată de suplimentarea cheltuielilor pentru Apărare. Noul secretar general al NATO a mai declarat că nu este îngrijorat, indiferent de rezultatul alegerilor din Statele Unite, deoarece îi cunoaşte foarte bine pe ambii candidaţi şi va putea lucra cu oricare dintre ei.

 

 

Jens Stoltenberg, final de mandat la NATO. „Cel mai mare risc va fi dacă președintele Putin va câștiga”

 

Se schimbă oficial conducerea NATO. Mark Rutte, fostul premier olandez, își preia marți atribuțiile de secretar general al celei mai puternice alianțe politico-militare de pe planetă.

The post Mark Rutte a preluat mandatul de secretar general al NATO de la Jens Stoltenberg. Prioritățile sale: Ucraina și suplimentarea cheltuielilor pentru Apărare appeared first on tvrinfo.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *