Armata israeliană a declanşat operaţiunea terestră în sudul Libanului. Campania Săgeţile Nordului, limitată la zona de frontieră

Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele ore – a declarat un oficial american. Guvernul israelian se întruneşte în regim de urgenţă, iar ambasada americană din Israel şi-a trimis acasă toţi angajaţii şi le-a recomandat să stea în preajma adăposturilor. Alerta vine după ce armata israeliană a declanşat operaţiunea terestră în sudul Libanului. Denumită Săgeţile Nordului, campania se doreşte a fi una limitată strict la zona de frontieră. După lichidarea şefului Hezbollah, acum scopul Israelului este distrugerea infrastructurii folosite de gruparea şiită pro-iraniană pentru atacuri asupra nordului ţării. Mulţi analişti sunt de părere că e un moment prielnic, ţinând cont de degringolada din Hezbollah, după ce conducerea politică a fost decimată.

Operaţiunea Săgeţile Nordului e coordonată, în teren, de celebra divizie 98, un corp de elită al armatei israeliene, format din paraşutişti şi trupe de comando. Trupele de la sol sunt susţinute de aviaţie şi artilerie.

Este o operaţiune strict limitată la zona de frontiera nordul Israelului – sudul Libanului. Aici, Hezbollah punea la cale un atac de tip 7 octombrie : să treacă frontiera şi să măcelărească israelieni.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, daniel Hagari: Aceste raiduri terestre localizate vizează poziţiile Hezbollah, care ameninţă oraşele israeliene, kibbutz-urile şi comunităţile noastre de la frontieră. Hezbollah a transformat aşezările de lângă satele noastre în baze militare.

Analiştii sunt de părere că raidurile terestre israeliene în sudul Libanului vor dura câteva săptămâni sau chiar luni. Condiţiile sunt complet diferite şi mai dificile decât în Fâşia Gaza.

E o zonă deluroasă, mai greu accesibilă. Iar luptătorii Hezbollah, finanţaţi de Iran, sunt mult mai bine pregătiţi pentru un război de gherilă şi mai bine înarmaţi, comparativ cu cei din gruparea Hamas.

În plus – marea provocare a tunelurilor. Sub localităţille libaneze, Hezbollah a construit o reţea subterană extinsă de buncăre.

Israelul nu slăbeşte ritmul bombardamentelor nici pe frontul din Gaza, nici în fieful Hezbollah din Beirut.

La rândul său, gruparea şiita lansează neîntrerupt rachete în nordul Israelului, dar au fost interceptate proiectile şi la Tel Aviv.

Totuşi, Iron Dome, scutul aerian al israelienilor, a ratat una dintre rachete. Deflagraţia, produsă pe o şosea de lângă Tel Aviv, a rănit 6 oameni.

The post Armata israeliană a declanşat operaţiunea terestră în sudul Libanului. Campania Săgeţile Nordului, limitată la zona de frontieră appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *