Mașinile electrice pierd teren în fața celor hibrid. O cauză ar fi și scăderea primei de casare Rabla Plus de la 10.000 de euro, la 5.000 de euro

Interesul tot mai scăzut al românilor pentru mașinile electrice a început să se vadă și în ofertele dealerilor auto. Distribuitorii au scos la vânzare mai multe mașini hibrid, cu ocazia Salonului Auto București. Prețurile autoturismelor sunt mai mari, în medie, cu câteva procente față de toamna trecută.

Alexandru Cruce vrea să cumpere o mașină nouă. Așa că a venit la Salonul Auto București ca să afle ce oferte au pregătit dealerii. E interesat mai ales de modele SUV hibrid.

Alexandru Cruce, persoană interesată să cumpere un autoturism: Despre electrice, sunt și nemotivante și nu avem infrastructura necesară. Adică, ce să fac, unde să o încarc? Eu stau la bloc. Deci nu pot să iau o mașină care nu îmi e de folos.

În ultima perioadă a scăzut interesul clienților pentru mașinile electrice. Numai în luna august, numărul înmatriculărilor a fost mai mic cu aproape 70% față de aceeași perioadă din 2023, arată datele din piață.

Dealerii spun că scăderea vânzărilor de mașini electrice e o consecință a deciziei autorităților de a reduce prima de casare din programul Rabla Plus, de la peste 10.000 de euro, la doar circa 5.000 de euro. Așa că au scos la vânzare mai multe mașini hibrid.

Andrei Geani, reprezentantul unui dealer auto: Cererile pentru modelele electrice au scăzut foarte mult datorită și subvenției care s-a înjumătățit. Ne adaptăm cu motoarele hibrid, care se cer foarte mult în ultima perioadă.

Ana Bancu, directorul de vânzări al unui dealer auto: Dacă anul trecut, la jumătatea anului trecut aveam undeva la patru-cinci solicitări pe zi, în această perioadă avem una-două pe lună.

Ministrul Mediului anunță că autoritățile vor face o analiză.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: După ce vom trage linie la sfârșitul anului și vom vedea în ce măsură diminuarea acestui voucher a afectat vânzarea de mașini electrice în România, sunt convins că pentru anul 2025 acest prag va fi ajustat în consecință.

Dealerii au scos la vânzare și modele noi. Pentru mulți clienți, cea mai mare problemă rămâne însă prețul.

Prețurile mașinilor sunt mai mari cu 2-3% față de toamna trecută, din cauza inflației, spun dealerii. Pentru a atrage clienți cu ocazia Salonului Auto, aceștia au pregătit reduceri cuprinse între 5 și 10%. Totul depinde însă de marcă, de model și de talentul de negociator.

Salonul Auto București de la Romexpo este deschis până duminică, la ora 18.00.

The post Mașinile electrice pierd teren în fața celor hibrid. O cauză ar fi și scăderea primei de casare Rabla Plus de la 10.000 de euro, la 5.000 de euro appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *