Italia și Elveția își vor muta frontiera comună din Alpi. De ce au luat această decizie

O parte a frontierei dintre Italia și Elveția urmează să fie redesenată pe măsură ce ghețarii care marchează granița se topesc. Este o altă dovadă a modului în care oamenii schimbă lumea prin arderea combustibililor fosili care încălzesc planeta, notează CNN.

Cele două țări au convenit să schimbe granița sub emblematicul vârf Matterhorn, unul dintre cele mai înalte vârfuri din Alpi, care domină Zermatt, o populară destinație de schi.

În timp ce granițele naționale sunt adesea considerate fixe, secțiuni mari ale frontierei elvețiano-italiene sunt definite de ghețari și câmpuri de zăpadă. „Odată cu topirea ghețarilor, aceste elemente naturale evoluează și redefinesc frontiera națională”, a afirmat vineri guvernul elvețian, într-o declarație.

Modificările de frontieră au fost convenite în 2023, iar guvernul elvețian a aprobat oficial ajustarea vineri. Procesul de aprobare este în curs de desfășurare în Italia. De îndată ce ambele părți vor fi semnat, acordul va fi publicat, iar detaliile noii frontiere vor fi făcute publice, potrivit guvernului elvețian.

Europa, continentul care se încălzește cel mai rapid. Unii ghețari dispar

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid din lume, iar impactul asupra ghețarilor săi a fost evident. În Elveția, aceștia se topesc într-un ritm alarmant.

Anul trecut, ghețarii din această țară au pierdut 4% din volumul lor, după recordul de 6% din 2022.

Această tendință descendentă nu dă semne că se va încheia, a declarat Matthias Huss, glaciolog la universitatea elvețiană ETH Zürich și director al GLAMOS, rețeaua elvețiană de monitorizare a ghețarilor. „În 2024, ghețarii au continuat să piardă gheață cu o viteză mare, în ciuda zăpezii abundente din timpul iernii, care ar fi trebuit să aducă o oarecare echilibrare”, a declarat el pentru CNN.

Un număr fără precedent de recorduri de căldură au fost depășite anul acesta în întreaga lume

Un număr fără precedent de 15 recorduri naționale de căldură au fost doborâte de la începutul acestui an, a declarat pentru The Guardian un influent istoric al climei, pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente, iar degradarea climei se intensifică.

Unii ghețari se destramă literalmente, ghețarii mici dispar”. Chiar și în cazul celor mai ambițioase măsuri climatice, până la jumătate din ghețarii lumii ar putea dispărea până în 2100.

Acest lucru provoacă o cascadă de efecte. Peisajul devine mai instabil, predispus la alunecări de teren și prăbușiri periculoase. În 2022, 11 persoane și-au pierdut viața în urma prăbușirii unui ghețar în Alpii italieni.

Micșorarea ghețarilor conduce la descoperiri sumbre. Anul trecut, au fost recuperate rămășițele unui alpinist care dispăruse cu 37 de ani în urmă, în timp ce făcea o drumeție în apropiere de Matterhorn.

Pe măsură ce se retrag, ghețarii își pierd, de asemenea, rolul vital în furnizarea de apă dulce, ceea ce ar putea agrava penuria în timpul valurilor de căldură.

Deplasarea frontierelor naționale „este un efect secundar minor” al topirii ghețarilor, a declarat Huss. Dar atunci când oamenii pot vedea că „afectează direct harta lumii noastre”, a adăugat el, schimbările imense ale unei lumi în curs de încălzire devin mult mai vizibile.

The post Italia și Elveția își vor muta frontiera comună din Alpi. De ce au luat această decizie appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *