Oficial ucrainean: 1,5 milioane de copii ucraineni riscă să fie deportați în Rusia

Aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni care au rămas în zonele ocupate ale Ucrainei sunt expuși unui risc ridicat de a fi deportați în Rusia, a declarat Dmitro Lubinets, comisar ucrainean pentru drepturile omului, citat de The Kyiv Independent.

Rusia a răpit deja peste 20 000 de copii de la începutul invaziei sale la scară largă din Ucraina, a declarat Lubinets. Mai puțin de 400 dintre aceștia s-au întors acasă, potrivit bazei de date Children of War.

Copiilor deportați li se modifică datele personale astfel încât rudele lor să nu îi poată găsi și aduce înapoi acasă, a adăugat comisarul.

„Copiii noștri sunt trimiși în așa-numitele „lagăre de reeducare”, unde sunt zombificați cu propaganda rusă. Imaginați-vă: copiii noștri sunt forțați să își nege originea ucraineană”, a declarat Lubinets.

Potrivit Biroului Ombudsmanului, cei din casele de copii din Herson au fost mai întâi mutați în teritoriile ocupate și apoi deportați în Rusia.

Kievul a înregistrat, de asemenea, cazuri de copii adoptați ilegal de familii rusești.

„Rusia încetinește în mod deliberat procesul de returnare a copiilor noștri”, a declarat Lubinets.

În martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru Putin și Maria Lvova-Belova pentru rolul lor în deportarea ilegală a copiilor ucraineni.

Transferul sau deportarea ilegală a civililor în Rusia încalcă cea de-a patra Convenție de la Geneva și constituie o crimă de război în temeiul dreptului internațional.

The post Oficial ucrainean: 1,5 milioane de copii ucraineni riscă să fie deportați în Rusia appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *